‘RESTART A HEART DAY’: Na Trgu Petra Preradovića naučite kako reanimirati osobu

Sitana Omer

Hrvatsko društvo za reanimatologiju Hrvatskoga liječničkog zbora već treću godinu za redom obilježava 16. listopada kao „Europski dan oživljavanja srca“, a danas do 18 sati građanima pokazuju kako spasiti život.

Moto ovogodišnje akcije koja će se u organizaciji naše krovne institucije „European Resuscitation Council – ERC“ taj dan održavati u više od 20 europskih zemalja jest „Vaše ruke mogu spasiti još više života zahvaljujući novim smjernicama“, koje su službeno bile objavljene u cijelom svijetu 15. listopada.

U Hrvatskoj, prema procjenama, godišnje oko devet tisuća ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice.

Nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika. To je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska Hitne medicinske pomoći. Zbog toga danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Međutim, građani mogu uvelike pomoći promjeni ove poražavajuće statistike. Naime, srčani se zastoj u 60-70 % slučajeva događa kod kuće i građani su u čak 60-80 % slučajeva svjedocima srčanoga zastoja. Ako odmah započnu s oživljavanjem žrtve srčanog udara mogućnost za njezino preživljavanje i potpun neurološki oporavak povećava se za 2 do 4 puta.[/box]

oživljavanje

PROGRAM DOGAĐANJA U ZAGREBU U SUBOTU 17.10.15.

U petak, 16. listopada, na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu se obilježio Europski dan oživljavanja srca i 106 godina djelovanja Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Kako bi se ukazalo na važnost poznavanja reanimacije među građanima te vrijednost djelovanja hitne medicinske pomoći održat će se zanimljiva pokazna vježba, nakon čega će instruktori Hrvatskog društva za reanimatologiju i studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu podučavati građane reanimaciji u skladu s novim smjernicama.

oživljavanje2

Ova akcija će se održati na Trgu Petra Preradovića i u subotu 17. listopada od 10-18 h kada će građani također imati priliku naučiti kako reanimirati osobe s iznenadnim srčanim zastojem te se pobliže upoznati s djelatnicima, opremom i vozilom Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.


Komentari