Reportaža iz Jasenovca: Vojska i vatrogasci spašavali kuće, zbog poplave otpremljena muzejska građa iz logora, u pomoć stigao i Zagreb

FOTO: Zagreb.info / Mia Mitrović

Iako je stanje u poplavljenom području oko Jasenovca za sada stabilno jer je vodostaj pao, opasnost za lokalno stanovništvo i njihova ognjišta još uvijek nije prošla, a na snazi je i dalje izvanredno stanje. Utorak je za stanovnike Sisačko-moslavačke županije bio presudan.

“Una je stabilna pa više ne pravi probleme, no iščekujemo novu količinu vode iz Kupe koja bi ponovno mogla ugroziti kuće”, rekli su nam zagrebački vatrogasci koji su u Jasenovac pristigli kako bi pomogli posavskim kolegama. Vremenske prilike za sada im idu u prilog jer su oborine na širem posavskom području prestale.

FOTO: Zagreb.info / Mia Mitrović

Prve naznake poplave mogle su se osjetiti već kod Kutine. Autocesta A3 već je na tom području bila okružena poplavljenim šumama i oranicama posve natopljenima vodom, a na lokalnoj cesti prema Jasenovcu rijeka je na nekim mjestima stigla do samih rubova kolnika.

Što smo se više približavali, pejzaž je postajao neveseliji. Mještani okolnih zaseoka u gumenim čizmama gazili su po svojim imanjima boreći se sa sve bližom prijetnjom novog vodenog vala.

Na potopljenoj čistini Spomen područja Jasenovac poput sablasnog vjesnika prvog dana proljeća isticao se Kameni cvijet, spomenik pobijenim logorašima, rad arhitekta Bogdana Bogdanovića. Kameni cvijet umjetnik je zamislio kao lotos, simbol regeneracije, s korijenjem duboko u zemlji kako se prošlost ne bi zaboravila, ali s laticama otvorenim prema nebu, kako bi se ona nadvladala i nikada više ponovila. Znakovito je da se ove nemirne godine Sava izlila baš na ovome mjestu…

FOTO: Zagreb.info / Mia Mitrović

Na ulazu u Spomen područje nabujala rijeka prijeteći se naginjala preko zečjih nasipa, kao da će se svaki čas preliti i ugroziti okolne kuće i Spomen područje iz kojeg su, doznajemo, arhivska građa i muzejski eksponati kombijem evakuirani na sigurno u Novsku, no zloglasni vlak kojim su logoraši bili dopremani u ustaški logor, bio je djelomično pod vodom.

U prostoru Spomen područja, na čijem ulazu je bila parkirana amfibija Hrvatske vojske, dočekalo nas je iscrpljeno osoblje muzeja i ravnatelj Ivo Pejaković. Za izjave nije bio raspoložen, što i ne čudi jer se više od 24 sata borio s vodenom stihijom.

FOTO: Zagreb.info / Mia Mitrović

Uskoro je na lokaciju stigao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u pratnji pročelnika Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Pavla Kalinića i bivše ravnateljice Spomen područja Jasenovac, sada gradonačelnikove savjetnice za kulturu, Nataše Jovičić. Ona je bila ta koja je predložila gradonačelniku da pomogne Jasenovcu, doznali smo kasnije.

Čim je stigao na teren, Bandić je uskočio u velike gumene čizme i krenuo u obilazak poplavom pogođenih područja, usput srdačno razgovarajući s osobljem muzeja i vatrogascima.

“Dužnost mi je danas biti ovdje”, rekao je, a tmurnu i napetu atmosferu iščekivanja katastrofe ublažio je dobro raspoloženi Kalinić.

“Čim smo mi došli, voda je pala za pola metra. Uplašila nas se! Tražio sam ljude da mi uhvate dvije tune, ali su rekli da ih ovdje ne uzgajaju”, našalio se.

FOTO: Zagreb.info / Mia Mitrović

Ispred jasenovačkog vatrogasnog doma dočekala nas je Hrvatska vojska, vatrogasci i pripadnici Crvenog križa Zagreb. Košarkaško igralište nasuprot domu izlivena rijeka pretvorila je u vaterpolo bazen po kojem su se lijeno i nezainteresirano kretale s juga netom pristigle rode.

Grad Zagreb ovoga se puta iskazao. U suradnji s Crvenim križem Jasenovcu su donirane tople kabanice, gumene čizme, deke i jastuci, a posuđene su im dvije pumpe i pokretni agregat. Načelnica Jasenovca Marija Mačković zamolila je Bandića da im donira jedan kombi za prijevoz ljudi i potrepština u ovakvim situacijama, što je on rado učinio.

“Zagreb je dobro opremljen za slučajeve krize i spreman pomoći drugima kada je to potrebno. Priroda je neumoljiva, no boljom suradnjom i organizacijom svih institucija, ovakve tragedije mogu se spriječiti”, rekao je te u svom stilu dobacio vatrogascima: “Delajte, dečki!”

FOTO: Zagreb.info / Mia Mitrović

Gradonačelnik je nakon toga pokazao svoju šarmantnu stranu te u obližnjoj slastičarnici Mladost (SM) promrzle novinare i ostale okupljene počastio kavom i kolačima. Mlado osoblje slastičarnice reklo nam je da ovakav vodeni val ne pamte.

“Voda nam je počela prodirati kroz kanalizaciju što nije dobar znak. Možemo se samo nadati da je vrhunac vodenog vala prošao”, podijelili su s nama svoju zabrinutost.

Jasenovac je pust i tih grad, a sramežljivi stanovnici nerado pričaju s novinarima. Gužva je jedino ispred lokalne trgovine gdje žure po potrepštine koje bi im mogle pomoći da se obrane od poplava. Uočili smo i jednog djedicu koji si je za obranu od poplava kupio dvije litre vina. Legitimno..

Stav mještana s kojima smo uspjeli razmijeniti nekoliko riječi je da opasnost od vode nije toliko velika kao što mediji pišu. Poplavom su ugrožene samo one kuće najbliže rijeci. Na terenu im pomaže vojska, vatrogasci, dobrovoljci i Crveni križ.

Njihov optimizam ne dijeli vatrogasni zapovjednik Nikola Damjanković. Na naše pitanje je li najgore prošlo zabrinuto je odgovorio:

“Sada je najgore. Vodostaj ne raste, ali ne pada dovoljno brzo. U selu Mlaka više kuća je pod vodom. Iduća 24 sata bit će ključna za obranu Jasenovca.”

Reporterka: Mia Mitrović


Komentari