Renato Petek: ‘Bandićevi prijatelji pune džepove pod krinkom brige za djecu s teškoćama’

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) ustvrdio je u petak da se pod krinkom brige za djecu s teškoćama ‘pune džepovi’ prijatelja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a kao primjere naveo je zakupe za Centar za obrazovanje Goljak te za vrtić Bajka.

“S obzirom na to da se uvijek posebna pažnja pridodaje djeci s teškoćama, konsterniran sam kada vidim da se pod krinkom brige za takvu djecu pune džepovi gradonačelnikovih prijatelja”, rekao je Petek na konferenciji za novinare u Gradskoj skupštini.

Podsjetio je da se danas otvara novi prostor Centra za obrazovanje Goljak.

“Odlukom Bandića Grad je uzeo u 10-godišnji zakup od tvrtke Brimus 498 četvornih metara poslovnog prostora u zgradi na križanju ulice Podaupskog i Zavrtnice za 8,2 milijuna kuna”, kaže Petek. Dodaje da je vlasnik Brimusa Branislav Brizar, od čije je druge tvrtke Ing-pal Grad i pretprošle godine iznajmio prostor za Goljak u Banjavčićevoj ulici.

“Kad se zbroje ta dva ugovora dolazimo do 21 milijun kuna, samo za najam prostora iz kojeg će se morati izaći”, ustvrdio je Petek.

Rekao je da su mu u Gradu za taj najnoviji najam odgovorili kako se moralo ići u najam prostora jer prostori Grada nisu adekvatni za djecu s teškoćama te da se prijavila samo jedna tvrtka. Petek je napomenuo i kako je zagrebački gradonačelnik  obećavao veliku zgradu u kojoj će biti smješten Goljak, koji djeluje na četiri lokacije.

Petek je za primjer naveo i Osnovnu školu i vrtić “Bajka” na Vrbanima.

Rekao je kako su Grad i Zagrebgradnja 2017. sklopili ugovor o zakupu poslovnog prostora u vlasništvu Zagrebgradnje u Kuzminečkoj ulici za potrebe vrtića te da se Zagrebgradnja obvezala u roku od njaviše pet godina, ponuditi Gradu pravo prvootkupa, uz uračunavanje iznosa uplaćenih najamnina u kupoprodajnu cijenu.

Dva mjeseca nakon što je Zagrebgradnja dala Gradu u zakup prostor, na isti se kao vlasnik upisuju PBZ-Nekretnine, rekao je Petek. Upozorio je i kako se u Aneksu ugovora o zakupu objekta za potrebe vrtića „Jarun” kao zakupodavac navodi Zagrebgradnja, a kao zakupnik Grad Zagreb o čemu je odlučivala Gradska skupština. Petek kaže da su gradski zastupnici bili obmanuti jer nisu znali da Zagrebgradnja više nije vlasnik prostora, a to, kaže Petek, potvrđuje nadležni gradski ured u dopisu iz kojeg je vidljivo da je Zagrebgradnja prodala taj poslovni prostor tri mjeseca prije nego li je s Gradom ugovorila njegov zakup.

“Ovo nisu izolirani slučajevi najma prostora, što je uopće nelogično raditi s obzirom da je Grad u vlasništvu ili upravlja s više od 200 zgrada, 2000 poslovnih prostora i 6000 stanova. Također, za brojne prostore postoje veliku dugovi koji već sada premašuju 250 milijuna kuna, a veći dio nikada neće biti naplaćen”, izjavio je Petek. Po njegovu mišljenju to je ‘rezultat rada gradonačelnika Bandića’.

Petek je rekao i da se u spisima USKOK-a i na sudu navodi da gradonačelnik Bandić “koristi i raspolaže s više stanova” a utvrđeno je da su dva stana u vlasništvu tvrtke Geoprojekt, koja je povezana sa Zagrebgradnjom.

Gradski zastupnik Renato Petek na konferenciji za novinare naveo je i da su u “Čistoći” raspisali natječaj za dva koordinatora s plaćama od 17.000 kuna, te da Povjerenstvo još nije počelo zasjedati a već zna da su taj posao dobila dvojica povezana s Bandićevom Strankom rada i solidarnosti.


Komentari