Remetinečki rotor je gotov: Evo kada se očekuje otvorenje

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Gotovo 385 dana trajao je najveći infrastrukturni projekt u Zagrebu vrijedan 331,6 milijuna kuna koji bi napokon mogao riješiti gužve na ulazu u grad, piše Jutarnji list.

“Još samo struju provedemo, i to je to, idući tjedan šaljemo zahtjev za tehničku inspekciju”, kaže Goran Radić voditelj gradilišta koje će se, kako sada stvari stoje, završiti u roku.

Ceste su asfaltirane, signalizacija nacrtana, podvožnjaci funkcionalni, postavljaju se semafori na ulazima u kružni tok. Posljednji korak bit će provođenje struje, odnosno uključivanje javne rasvjete, svjetiljki u tunelu te drugih potrebnih kabela na mrežu Elektre. Plan je da se 9. siječnja pošalje zahtjev komisiji za tehnički pregled, koja će potom izaći na teren i provjeriti ispravnost svih stavki koje čine taj famozni rotor.

Ako dobiju zeleno svjetlo, već krajem ovog mjeseca automobili bi mogli ispuniti ove ceste koje sada okupiraju samo radni strojevi, kamioni te pokoje službeno vozilo šefova gradilišta. Drugim riječima, nakon 13 mjeseci ponovno će se otvoriti jedno od najvažnijih čvorišta u Zagrebu.

1 euro = 7,53450 kuna

“Plan je, dakle, poslati zahtjev da na teren izađe tehnička inspekcija. Njima će trebati oko dva tjedna da osnuju komisiju, no sredinom mjeseca zasigurno će izaći na teren. Ako daju zeleno svjetlo, krajem siječnja puštamo rotor u promet”, ukratko je objasnio Radić.

To pritom ne znači i kraj radova jer još treba sagraditi tramvajsku mrežu i okolne nogostupe, tako da bi konačni kraj radova bio u travnju ove godine. No, već se počelo raditi i na toj drugoj fazi.

Radnici su svugdje, a u prosjeku dnevno na gradilištu bude oko 120 djelatnika. Ukupno je oko 360 ljudi u posljednjih godinu dana radilo na ostvarenju ovog projekta, i to skoro bez prestanka. Naime, Radić kaže da nisu radili jedino na “crvene” datume i neke nedjelje, no u pravilu su svaki dan po 12 sati radnici bili na gradilištu.

A što su oni zapravo sve napravili? Pa, sagradili su tunel istok-zapad na -1 razini u dužini od 280 metara s dvije odvojene tunelske cijevi, čime vozači iz smjera Lučkog i Novog Zagreba uopće ne moraju ulaziti u rotor nego mogu proći ispod njega. Nadalje, rampe na sjevernoj strani kružnog toka, Jadranski most – Jadranska avenija te Avenija Dubrovnik – Jadranski most proširene su za jednu voznu traku i sada imaju četiri vozne trake, od čega dvije trake ulaze u kružni tok, a dvije trake kao desni skretači ne ulaze u kružni tok.

Pritom ne smijemo zaboraviti da se gradilo i prije početka gradnje rotora. Naime, službeni početak projekta bio je srpnju 2018. godine kada je počela gradnja obilaznih cesta koje su puštene u optjecaj 16. prosinca kada je rotor u potpunosti zatvoren za promet. Prema tome, u ovu paletu gradnje potrebno je dodati još i proširenje Riječke ulice, kao i gradnju dvije nove ceste – jedne uz sam savski nasip te druge po zelenoj površini i parkiralištu Zrinjevca.

O kompleksnosti projekta govore i financijske brojke. Naime, rekonstrukcija remetinečkog rotora košta 331,6 milijuna, što je za 20 milijuna manje od gradskog proračuna Samobora. Cijeli taj iznos Grad Zagreb nije platio sam. Čak 273 milijuna kuna sufinancirano je iz fondova EU, a 48 milijuna iz državnog proračuna. Posao je preko javnog natječaja dobila zajednica ponuditelja Kamgrad, Hidroelektra niskogradnja, Tigra i DiV. Oni su bili tek četvrti na listi najpovoljnijih ponuda, ali prvi s ispravnom ponudom.

Kada pročitaju ove iznose, mnogi vozači će možda pomisliti kako novi rotor niti ne treba kada alternativni pravci odlično funkcioniraju, puno bolje od “starog” rotora. Mnogi čak ne bi ništa niti mijenjali, nego bi ostavili stanje kakvo je sada, no Radić ističe kako će se novom regulacijom uvelike poboljšati prometna slika u ovom dijelu Zagreba.

“Starim rotorom je dnevno prolazilo više od 100.000 automobila, a s novim rotorom će u njega ulaziti 30 posto manje vozila. Naime, veliki broj automobila će putem tunela ili zahvaljujući mogućnosti desnog skretanja zaobići ulazak u sam kružni tok, a semafori na ulazima će dodatno smanjiti rizik od nesreća”, objašnjava Radić.

U slučaju da dođe zeleno svjetlo, može se krenuti s drugom fazom projekta koja uključuje nekoliko etapa. Prvo, sav promet s alternativnih pravaca mora biti preusmjeren na rotor kako bi se moglo krenuti u gradnju nogostupa i tračnica jer se dio trase koja se treba još sagraditi nalazi na trenutnim privremenim prometnicama.

Što se tiče novosagrađenih cesta koje su u prometnu kartu Zagreba stupile krajem prošle godine, njihova funkcija će u budućnosti biti malo drugačija. Dio ceste koji je išao preko parkirališta Zrinjevca će ponovno postati parkiralište, dok će drugi dio postati velika, proširena šetnica. Cesta na nasipu će, pak, postati privatna cesta za trgovačke lance koji su već, kako kaže Radić, pokazali interes da je iskoriste za svoje potrebe. Jedino će Riječka ostati ista kakva je i sada te će služiti kako stari-novi alternativni prolaz pokraj rotora.

Još jednom, ako sve ide po planu, u travnju će biti završeni radovi na rotoru, čime će se ovaj dio Zagreba vratiti u normalu koju su mnogi možda i zaboravili. No, tu je još pitanje kako to da bi ovaj projekt mogao biti završen na vrijeme. Radić navodi tri razloga. Prvi su radnici. Svaki dan se radilo po 12 sati te se nije radilo tek desetak dana u cijeloj godini. Drugi razlog je vrijeme. Da je zima bila kakva bi inače trebala biti, s puno snijega i temperaturama ispod nule, onda ne bi bilo moguće obaviti velik dio posla koji su radnici obavili u prosincu prošle i u siječnju ove godine. Konačni i najvažniji razlog, prema Radićevu mišljenju, jest priprema.

Kako ističe, prije nego što je zatvoren rotor, oni su već imali pripremljene planove, simulacije i dokumentaciju kako bi radovi trebali napredovati. Drugim riječima, pripremili su se za više mogućih scenarija tako da su bilo kakve probleme već unaprijed rješavali.

A bilo ih je nekoliko, najviše vezanih uz razmještanje komunalne infrastrukture, no na kraju ništa tako drastično da bi usporilo radove. Tako bi za nekoliko tjedana trebalo biti otvoreno jedno od najvažnijih prometnih čvorišta u cijeloj Hrvatskoj.


Komentari