VALENTINO JE REKORDER MEĐU OBRTNICIMA: Primio je dvije diplome, a do sada je položio pet majstorskih ispita!

Foto: Obrtnička komora Zagreb

Na svečanoj dodjeli u utorak, svoje diplome zaprimilo je 75 novih majstora i majstorica.

“Danas su naše majstorice i naši majstori došli do najviše razine u svojoj struci. Obrazovanje nema alternativu, svjesni smo stanja na tržištu rada, a sada kao majstori oni mogu birati hoće li raditi kod nekoga ili otvoriti svoj obrt. Pozivam sve, a pogotovo mlade, da se uključe u sustav kroz svoja udruženja da nas oplemene, ali i da mi njima pomognemo. Vi ste oni koji vole i žive svoj posao“, rekao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb, Mirza Šabić.

Majstorski ispit je najviši stupanj obrazovanja u obrtničkim zanimanjima kojim se stječe strukovna kvalifikacija i titula majstora. Polaganjem majstorskoj ispita stječe se V. razina obrazovanja prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru koja je povezana s istom razinom obrazovanja u Europskom kvalifikacijskom okviru.

Raste broj obrta

“Broj aktivnih obrta kontinuirano raste. Trenutno imamo preko 100.000 obrta u Hrvatskoj, što je porast od 32% od 2016. godine. Broj obrta je rastao i protekle dvije godine, što nam samo govori o tome koliko su obrtnici prilagodljivi i mogu opstati na tržištu“, kazala je načelnica Sektora za unaprjeđenje i razvoj poduzetništva i obrta pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Danijela Žagar.

Foto: Obrtinčka komora Zagreb

Valentino Pustahija primio je dvije diplome, a svojevrsni je rekorder među obrtnicima jer je do sada položio pet majstorskih ispita i to za fasadera, soboslikara-ličioca, tesara, krovopokrivača i zidara.

Postala majstorica klesarka

Iako je klesarstvo jedan od najstarijih, trenutno je jedan od najslabije razvijenih obrtničkih zanimanja.

Foto: Obrtinčka komora Zagreb

“Odlučila sam se na ovo posebno zanimanje jer je to obiteljski posao. Otac se bavio klesarstvom 25 godina i ja sada nastavljam njegov posao. Majstorski ispit bio mi je jedini način da mogu nastaviti njegov rad. Planiram otvoriti svoj obrt i ući u svijet poduzetništva, jer u ovoj djelatnosti uvijek ima posla. Divno je izraditi nešto svojim rukama, izraziti svoju kreativnost i od toga dobro živjeti“, rekla je majstorica klesarka, Davorka Topolovac.

Obrtnička komora Zagreb je započela s provođenjem ispita 1996. godine, te je od tada uspješno položilo 5028 kandidata s područja Grada Zagreba od 23.527 njih koji su položili na razini cijele Hrvatske.

Foto: Obrtinčka komora Zagreb


Komentari