REFORMISTI U AKCIJI: Ponudili konkretno riješenje za rješavanje prometa u zapadnom dijelu Zagreba

Reformisti.hr

Objasnili su problematiku zapadnog dijela grada i ponudili konkretna riješenje i ciljeve.

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u prostorijama Reformista u Zagrebu, okupljenim novinarima su se obratili Robert Hirc – član nacionalnog predsjedništva Narodne stranke – REFORMISTI i Tihomir Novotni – potpredsjednik Gradske organizacije Zagreb, Narodne stranke – Reformisti.

Tihomir Novotni je govorio o zagrebačkoj organizaciji Reformista. Reformisti su aktivni u svih 17 gradskih četvrti. Prepoznaju kvartovske probleme i nude za njih rješenja. S obzirom na to da su Reformisti osnovani u periodu između lokalnih izbora, tek sporadično imaju vijećnike po mjesnim odborima, ali se organizacijski aktivno pripremaju za lokalne izbore iduće godine s ambicijom da sami ili u koaliciji s drugim strankama osvoje zastupničke mandate i u idućem razdoblju aktivno participiraju u radu Skupštine grada Zagreba.

“U fokusu interesa nije nam ideologija već problemi koji muče sugrađane, kao i rješenja tih problema. Dobre ideje i projekte podržavamo bez obzira od koga došli ako su u interesu građana, a isto tako upućivat ćemo kritike na one ideje i projekte koje smatramo pogrešnima. Nismo unaprijed protiv gradske vlasti, već je podržavamo od projekta do projekta. Pritom je važan i redoslijed prioriteta, jer nije nevažno imaju li svi naši sugrađani, primjerice, priključak na gradski vodovod”, priča Novotni i nastavlja, “Takvi su nam ciljevi ispred projekata koji uljepšavaju grad, ali nemaju posebnu funkciju, što ne znači da i takvi projekti nisu dobrodošli. Pozivamo građane da nam dojavljuju probleme u gradskim četvrtima, kao i da se aktivno pridruže Reformistima u političkom djelovanju u gradu“, kazao je Novotni.

Hirc ukazao na velike probleme u zapadnom dijelu grada

Robert Hirc, koji je aktivan i pripremi prijedloga nacionalnih zakona koje Reformisti šalju u saborsku proceduru, naglasio je jednaku važnost i nacionalnih i lokalnih tema kojima Reformisti posvećuju veliku pažnju.

“Politika je mjerljiva disciplina i mora kao posljedicu ostvariti pozitivne efekte za bolji život građana. Stoga danas ukazujemo na jednu takvu temu koja godinama muči građane Podsuseda – zapadnog ulaza u grad Zagreb.

Ukoliko dolazite u Zagreb sa zapadne strane, iz Zagrebačke županije i Hrvatskog zagorja, Podsused je prva stanica, autobusna, željeznička, ali i parkirna unutar prve zagrebačke gradske zone. Svakog radnog dana tisuće ljudi iz ovog smjera dolazi u Zagreb na posao. Oni koji dolaze automobilima parkiraju ih na Podsusedskom trgu koji je silom prilika postao veliko parkiralište za te putnike. Oni ovdje ostavljaju automobile i nastavljaju putovanje autobusima ili lokalnom željeznicom prema centru grada. Podsusedski trg, na kojem je parkiranje besplatno tako postaje potpuno zagušen automobilima koji su parkirani do kasnih popodnevnih sati kad se njihovi vlasnici nakon posla vraćaju kući. Dodatni problem je da je Podsusedski trg tek napola uređen, pa kad se sagledaju sve okolnosti, umjesto da ima funkciju središta življenja njegovih stanovnika, on je veliko parkiralište. Kako migracijskih automobila ima i više nego parkirnih mjesta, automobili zauzimaju i zelene površine.

Stanovnici Podsuseda godinama upozoravaju na ove probleme, ali bez uspjeha. Dodatni problem je činjenica da željeznička pruga presijeca na pola ovo mjesto. Da bi se automobilom iz centra mjesta došlo do južnog dijela Podsuseda u kojem živi veliki dio njegovih žitelja, automobilom moraju prijeći 6 kilometara, jer je najbliži podvožnjak tek u Gajnicama.
Institut građevinarstva Hrvatske je 2009. godine izradio Prostorno-prometnu studiju cestovno-željezničkog sustava šireg područja grada Zagreba, Naručitelji su, među ostalima bili i grad Zagreb, Zagrebačka županija i Hrvatske ceste. Nažalost, prometna studija nije ponudila rješenje za ovaj problem. Tek je spomenuta mogućnost nove željezničkog stajališta Podsused Tvornica, kao priključna točka za buduću samoborsku prugu, pojasnio je Hirc.

Stoga zagrebački Reformisti predlažu:

1. Premještanje parkinga za migracijska vozila iz centra Podsuseda i revitalizaciju podsusedske jezgre koja je nekad bila, uz Samobor, glavno izletište Zagrepčana s tridesetak gostionica i s gradskim kupalištem na Savi. Reformisti predlažu ograničavanje besplatnog parkiranja u centru Podsuseda na 2 sata i postavljanje komunalnog redara koji bi to kontrolirao uz uvođenje primjerene naplate za prekršitelje.
2. Izgradnju novog parkirališnog kompleksa na prostoru nekadašnje tvornice cementa koja je prestala s proizvodnjom 1985. godine, uz već planirano željezničko stajalište za gradsku željeznicu na tom mjestu, postavljanje i autobusnog stajališta za brzu autobusnu liniju iz Zaprešića prema Črnomercu.
3. Alternativno, proširenje parkirališta s južne strane željezničke pruge u neposrednoj blizini centra Podsuseda. Na ovom mjestu već postoji besplatan parking za dnevna migracijska vozila iz smjera Samobora i jugozapadnog dijela Zagrebačke županije. Ovdje je dovoljno prostora i za proširenje parkinga, ali da bi ga koristili vozači koji dolaze iz smjera Zaprešića, potrebno je izgraditi nadvožnjak iznad pruge ili podvožnjak ispod pruge. Postoji i puno jeftinije i jednostavnije rješenje: izgradnja pružnog prijelaza i pružne signalizacije. Na tom je mjestu do izgradnje Aleje Bologne 1974. godine i bio pružni prijelaz. Izgradnjom pruge Podsused je presječen na 2 dijela i do današnjeg dana taj problem nije riješen. Sličan problem presječenosti mjesta ima i još jedno mjesto zapadnog dijela Zagreba – Stenjevec.

“Zagrebački Reformisti pozivaju vijećnike Vijeća gradske četvrti Podsused – Vrapče da se aktivno uključe u rješavanje ove problematike, a posebno predsjednika Vijeća koji je stanovnik Podsuseda. Također pozivaju i nadležne u Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet te unutar tog ureda, nadležne u Sektoru za promet – Odjel za tehničku regulaciju, sigurnost prometa i sustav javnog parkiranja da prepoznaju ovaj problem i ponude rješenja. Zaključno, Reformisti pozivaju i vijećnike Skupštine grada Zagreba da otvore raspravu u skupštini o ovom, već desetljećima neriješenom problemu te da ponude rješenja na zadovoljstvo stanovnika Podsuseda. Podsused je jedno od najstarijih zagrebačkih naselja nastalo podno starog grada Susedgrada koji je izgrađen u 13. stoljeću. Podsused se u povijesnim dokumentima spominje 1287. godine”, završio je svoje izlaganje Robert Hirc.


Komentari