Reformisti predložili aleju kulturnih velikana u parku Franje Tuđmana

Screenshot

Zagrebački Reformisti na današnjoj konferenciji za novinare osvrnuli su se na prijedlog gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića o postavljanju spomenika dr. Franje Tuđmana.

Gradonačelnik Bandić je najavio izgradnju spomenika dr. Franje Tuđmana na istoimenom zagrebačkom trgu još u srpnju 2015. Nedavno je najavio promjenu plana i postavljanje spomenika na sjevernoj strani Sveučilišne livade, uz Ulicu grada Vukovara. Time bi se dobila poveznica s 3 trga Lenucijeve potkove i tri hrvatska velikana – s kraljem Tomislavom, Josipom Jurjem Strossmayerom i Nikolom Šubićem Zrinskim.

>>> STAJAT ĆE UZ FONTANE: Zagreb će uskoro dobiti spomenik Franji Tuđmanu

Reformisti to smatraju dobrom idejom, ali ukazuju na ruševinu Paromlina – jednog od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture s početka 20. stoljeća, na napuštenu bivšu zgradu banke na Paromlinskoj cesti, kao i na veliku ruševnu zgradu u istoj ulici koja je danas štakornjak, izvor zaraze i neugodnih mirisa i okupljalište narkomana.


U ruševnu zgradu kroz dva otvorena ulaza bez vrata mogu zalutati i djeca. Postoji opasnost od trovanja djece narkomanskim iglama. Sve je to udaljeno dvjestotinjak metara od Gradskog poglavarstva. Da bismo imali kontinuitet Lenucijeve potkove i s južne strane Glavnog kolodvora, moramo riješiti i probleme napuštenih objekata koji nisu u funkciji. Štakornjaku ovdje nije mjesto, a cijelo to ruševno i napušteno područje izgleda sablasno”, upozorava Robert Hirc, član predsjedništva Narodne stranke – REFORMISTI.

“U travnju 2016. gradonačelnik je najavio završetak uređenja Parka dr. Franje Tuđmana do sredine 2017. godine. Kako se odustalo od postavljanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku na ovom trgu, nastala je svojevrsna praznina u simboličnom smislu, pa mi, Zagrebački Reformisti predlažemo da taj trg dobije dodatnu tematsku dimenziju iz područja kulture.

Kao što su povijesni hrvatski velikani povezani kroz Lenucijevu potkovu, kao što je na Jarunu postavljena aleja sportskih velikana, tako bi središnja šetnica Parka dr. Franje Tuđmana koja ima perivoj okomito na Ilicu, mogla nastati aleja kulturnih velikana našega grada”, predlaže Hirc.

Povijesni hrvatski velikani

Pojasnio je kako bi se u njoj bi se našli spomenici Misteru Morgenu Ivi Robiću, legendarnom zagrebačkom kroničaru i književniku Zvonimiru Milčecu, autoru najzagrebačkijeg zagrebačkog filma Tko pjeva zlo ne misli Kreši Goliku, kao i najistaknutijem kiparu hrvatske moderne skulpture Ivanu Meštroviću.

U ovoj aleji svoje mjesto našao bi i Viki Glovatzky, meštar ceremonije u Varietéu koji je nam je u kulturno naslijeđe ostavio svoj Stari fijaker, po mnogima najbolju zagrebačku pjesmu svih vremena.

Glumci Vanja Drah i Mladen Crnobrnja – Gumbek također bi postali stanovnici ove aleje, kao i ikona zagrebačkog rock ‘n rolla Karlo Metikoš, nezaboravni kazališni i televizijski komičar Ivo Serdar te oskarovac Dušan Vukotić.

“Zagrebački su Reformisti još u srpnju 2016. predlagali da se podigne spomenik Arsenu Dediću koji je živio i stvarao u Zagrebu punih 58 godina, od dolaska iz rodnog Šibenika do smrti. Politika je na to ostala gluha, ali ne i struka, pa je tako ugledni akademski kipar Željko Zima na ovu inicijativu Reformista izradio spomen ploču koja bi se mogla postaviti na Arsenovu kuću u Haulikovoj ulici u kojoj je živio. Sad je prilika da i Arsen dobije svoje mjesto u aleji kulturnih velikana koju ovom prilikom predlažemo”, podsjeća Hirc.

Zagrebački Reformisti javno pozivaju gradonačelnika Bandića ovu inicijativu uputi pred gradske zastupnike na sljedećoj sjednici Gradske skupštine.

Komentari