Reformisti Grada Zagreba dijelili cvijeće povodom Međunarodnog dana žena

Članovi zagrebačke organizacije Narodne stranke – Reformisti predvođeni predsjednikom gradske organizacije Tihomirom Novotnijem, danas su povodom međunarodnog Dana žena građankama Zagreba na Trgu bana Jelačića podijelili nekoliko stotina narcisa.

Prvi Dan žena obilježen je 8. ožujka 1909. godine u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike, a 1910. godine obilježavanje Dana žena postalo je službeno. Od tada se tradicionalno obilježava svake godine s ciljem promicanja ekonomskih, političkih i društvenih prava žena.

Unatoč tome, jednakost žena i muškaraca i u Hrvatskoj je još uvijek najčešće tek mrtvo slovo na papiru, što možemo vidjeti iz mnogobrojnih primjera u svakodnevnom životu. Od zastupljenosti žena u Hrvatskom Saboru i na najodgovornijim pozicijama u tvrtkama, nejednakosti u visini plaća, pa sve do svakodnevnog nasilja u obitelji, pokušaja zabrane ili smanjenja dostupnosti pobačaja i slično. Stoga svi zajedno, ne samo 8. ožujka već svakog dana u godini moramo činiti sve kako bi te razlike što prije nestale i kako bi žene u 21. stoljeću konačno postale zaista ravnopravne i u stvarnom životu, a ne samo u slovu zakona.


Komentari