Redatelj ‘Gazde’ Menzelu: ‘Ako ćete tražiti Trg maršala Tita, e njega više nema. Nije bio dobar’

FOTO: Screenshot / HRT

Juričan kolegi udijelio filmske savjete.

Češki filmski i kazališni redatelj, oskarovac Jiří Menzel, na proljeće dolazi u Zagreb snimati o njemu polusatni dokumentarni film, u kojem bi u ulozi pripovjedača govorio o glavnim zagrebačkim znamenitostima i o svojim osobnim vezama i uspomenama na Zagreb.

>>> Filmski oskarovac snima dokumentarac o Zagrebu

Dario Juričan, redatelj filma Gazda, poslao je redatelju Jiriju Menzelu javno pismo s prijedlozima što u Zagrebu snimiti te time rezimirao najvažnije događaje koji su utjecali na naš grad.

Prenosimo ga u cijelosti:

”Dragi Jiri Menzel,

upravo sam pročitao vijest da dolazite u Zagreb snimiti dokumentarac o Zagrebu u kojem bi u ulozi pripovjedača govorili o glavnim zagrebačkim znamenitostima. To je sjajna vijest i još bolji tajming!

Predlažem da prvo odete pod Sljeme, s Kulmerovih dvora pruža se sjajan pogled na grad. U dvorima je nekad stolovao poduzetnik Ivica Todorić, sada se razmišlja o prenamjeni u Muzej korupcije. Gradonačelnik Milan Bandić uvijek osluškuje puls naroda i znat će povući prave poteze, uostalom, pa on je i omogućio izgradnju Kulmerovih dvora u parku prirode.

Kad se spuštate prema gradu i dođete do Ciboninog tornja ugledat ćete bordo helikopter. To je prvi eksponat budućeg Muzeja korupcije, za čiju kupnju osnivači muzeja DORH-u nude dokumente koji pokazuju sočne trgovinske odnose između tvrtki Pet-Prom i Agrokora.

Svakako navratiti do Piruške Canjuge. Trenutno ima blagu amneziju, ali možda baš Vama, oskarovcu, uspije probuditi njeno sjećanje na obilaske Gradskog ureda za urbanizam u kojem je dogovarala gradnju SuperKonzuma po cijelom gradu. Izdvojio bih SuperKonzum Sesvete koji je u projektu označen kao trgovačko-kulturni centar. Zagrepčanima nikad dosta kulture!

Držim da bi u film svakako morala ući i vožnja znamenitim plavim tramvajem. Možete se voziti za četiri kune. Donedavno se po užem centru moglo voziti i besplatno. Gubitak od 20 milijuna kuna ZET-a gradonačelnik Bandić će kompenzirati uvođenjem naplate parkirališta u cijelom Zagrebu. Mudra je lija naš gradonačelnik!

Ako ćete tražiti Trg maršala Tita, e njega, od Vašeg zadnjeg posjeta, više nema. Nije bio dobar. Titove biste možete naći u Muzeju Hrvatskog zagorja. A ako naletite na biste zašarane sa znakom U, ništa ne brinite, to je stari hrvatski pozdrav, baš kao i prst u anusu.

Ako ćete pak tražiti Agrokor, ni njega onakvog kao što je bio više nema, ali sada imamo Prvo plinarsko društvo (PPD). To vam dođe kao neki novi Agrokor, o njima se u mainstream medijima jednako tako ne smije pisati kao nekoć o Agrokoru. Ako ih sada snimite, za koju godinu, ako im na vrata pokuca Uskok tijekom istrage o širenju ruskog kapitala po RH, Vaš će film jednom zatražiti čak i HRT.

Jedan od ciljeva Vašeg dokumentarnog filma je, kako prenose mediji, i da čeških turista bude više u Zagrebu, ali i drugih, jer bi taj film bio za svjetsko tržište budući da ga radi oskarovac, svjetski poznati režiser.

Nadam se da će tako i biti, pa nije Zagreb selo moje malo!

Dario Juričan, redatelj”, poručio je redatelj u javnom pismu.

Komentari