Reciklaža obećanja: Što sve Zagrepčane očekuje tijekom iduće 4 godine Bandićeve vladavine?

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Najveći zagrebački prioritet je obnova fasada.

U dokumentu koji su potpisali Bandić-Esih-HDZ o “programskoj suradnji i formiranju većine u Gradskoj skupštini”, uz podjelu fotelja, navodi se i 17 projektnih prioriteta od “posebne važnosti za poboljšanje kvalitete života svih građana Grada Zagreba u idućem mandatnom razdoblju”.

Pa je tako je najveći zagrebački prioritet obnova fasada, kako je Bandić sam svojevremeno istaknuo. Donošenje Strategije razvoja prometnog sustava grada Zagreba o kojoj Milan Bandić priča već 5 godina također je našlo svoje mjesto na ovoj listi projekata, kao i podrška mladoj start – up zajednici, poduzetnicima i obrtnicima uz uvođenje besplatnog interneta.

Zlonamjerni bi rekli da je besplatni internet zanemariva podrška zagrebačkim obrtnicima koji muku muče s previsokim nametima, fiskalizacijom i nizom drugih problema, no valjda Bandić zna bolje.

Pod rednim brojem tri u dokumentu se navodi izgradnja nove sljemenske žičare, a oni nešto boljeg pamćenja, prisjetit će se da dugogodišnji gradonačelnik žičaru najavljuje od 2014., a 2015. je izjavio da se u istoj godini kreće s radom na njoj.

Tračničko povezivanje Zračne luke Franjo Tuđman sa Zagrebom iduća je točka u ovom dokumentu, unatoč upozorenjima stručnjaka da ni vlak niti tramvaj nisu pametno rješenje te da bi ovakav zahvat bio uludo bacanje proračunskog novca. Međutim, zagrebački gradonačelnik poznat je kao čovjek kojeg mišljenje struke baš i ne zanima, stoga ostaje pri svojim idejama.

Na petom mjestu našli su se prometni projekti:  izgradnja remetinečkog rotora, Radničke ceste, novih biciklističkih staza, priprema izgradnje Jarunskog mosta i spajanje s Črnomercem, spajanje produžene Branimirove sa Sesvetama, donošenje Akcijskog plana za smanjenje buke… već viđeno, već istrošeno, reći će svatko tko pomno zapisuje sva Bandićeva obećanja. Naime, sve navedeno slušamo od 2014., a radovi koji još nisu niti započeli trebali su biti gotovi u 2016. godini.

Postavljanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, spomenika Domovini i spomenika svim Žrtvama holokausta, također se navodi u dokumentu. Ovdje nema ništa sporno, znamo da je gradonačelnik ažuran kad su u pitanju fontane i spomenici, iako je spomenik Franji Tuđmanu svečano obećan pred izbore 2013. godine.

Ono što će pratitelje lika i djela Milana Bandića najviše oduševiti jest da su novopečeni suradnici na popisu prioritetnih projekata koje će izrealizirati u svom mandatu naveli i izgradnju Centra za gospodarenje otpadom i zatvaranje Jakuševca.

Osam točaka reciklirano iz 2013. godine

Naime, u zadnjih 15 godina Bandić je na račun Jakuševca izjavljivao i obećavao sve i svašta, a izjava koja je ušla u anale jest njegovo svečano obećanje kako će se spaliti na Jakuševcu ako ga ne sanira.

“Javno ću se spaliti na jakuševačkom smetlištu ako ga za četiri godine ne budem uspio sanirati”, kazao je 2001. godine.

U muzej neispunjenih recikliranih obećanja ušli su još: izgradnja Kongresnog centra, izgradnja Gradske knjižnice, nastavak projekta Škologradnje, rješavanje problema Imunološkog zavoda – suradnja s Vladom Republike Hrvatske, izgradnja dječjih vrtića, izgradnja dječje bolnice, nastavak uređenja tržnica, restrukturiranje Zagrebačkoga holdinga s ciljem smanjenja troškova i cijene komunalnih usluga…

Naime, ako ovaj dokument iz 2017. usporedite s popisom projekata koje je Bandić predstavio pred izbore 2013. godine doći ćete do zaključka da se čak 8 projekata ponavlja, a ostali su samo već potrošena obećanja.


Komentari