REAKCIJE NA UPISE U VRTIĆE ‘Toliko o sposobnima’, drugi su se pak prisjetili: ‘Ni 2005. nisam uspjela upisati dijete!’

Dječji vrtić Zapruđe, foto: Darko Tomas / CROPIX

Ovog tjedna odvijala se prava drama oko upisa djece u vrtiće. Naime, prvotni datum objave rezultata upisa u pedagošku godinu 2022./2023. bio je srijeda koji je pomaknut na petak. Sasvim jasno, nakon godina loših iskustava s upisom djece u vrtiće, novopečeni roditelji boje se hoće li na jesen morati tražiti tetu čuvalicu, upisati mališana u privatni vrtić ili pak dati otkaz na radnom mjestu.

Dogradonačelnica Danijela Dolenec objavila je na press konferenciji kako su zagrebački vrtići zaprimili 9657 zahtjeva, 58 više nego prošle godine, ali je ipak upisano manje djece. Prošle godine upisano je čak 6243 djece, dok je ove godine broj neupisane djece koja imaju uvjete za upis – 1770.

Danijela Dolenec (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

“Da bi se povećao broj djece u vrtićima trebamo povećati i kapacitete u kojima ćemo smjestiti djecu. To nam je i cilj u 2022. godini. Nama je svakako cilj u mandatu omogućiti univerzalnu dostupnost vrtića u Zagrebu, da svako dijete koje zadovoljava uvjete bude upisano. To do sada nije bilo tako, nije se ulagalo. Sve što krenemo planirati ovo ljeto tek će biti realizirano iduće godine. Ove godine imamo prijave roditelja odgojitelja, ali ne kao ranije, s time da je najviše interesa za predškolu. Ove izmjene su zato usmjerene na 2022., a kapaciteti će rasti tijekom jeseni te ćemo u 2022. povećati broj vrtića i mjesta”, rekla je zamjenica gradonačelnika.

“Ni prije 20 godina nije bilo mjesta”

Sasvim jasno, velike su tenzije među roditeljima koji do jeseni imaju za smisliti što će sa svojim mališanima. No, neki su se prisjetili da “su se sve ove godine radili vrtići sada bi imalo mjesta”. Drugi pak šaljivo komentiraju, “molim sve pljuvače roditelja-odgojitelja da mi zahvale što sam omogućila tri mjesta u vrtiću i jaslicama, ostankom doma sa svojom djecom”.

Komentari čitatelja, foto: Zagreb.info
Komentari čitatelja, foto: Zagreb.info

“Pa to nije do ove vlasti, oduvijek je problem mjesta u vrtiću, prvašići da će se rasteretiti težinom knjiga koje moraju nositi…”, stoji u jednom od komentara. Jedan komentator pita što će biti sa vrtićem u Sloboštini jer godinama djeca iz Dugava imaju privilegiju upisa u taj vrtić, navodi.

Komentari čitatelja, foto: Zagreb.info

Jedna majka sjetila se kako ona svoje dijete nije uspjela upisati ni 2005. godine u vrtići, iako su ona i suprug zaposleni, a jedno dijete već je bilo u vrtiću.

Komentari čitatelja, foto: Zagreb.info

No, dosta ima i komentara koje, čini se, ova situacija zabavlja, pa tako predlaže da se Sesvete i Dubrava spoje u jedan Grad – “Sesbrava ili Dubvete, pa Zagrebu neće faliti toliko vrtića”.

Komentari