‘Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo’: Počinje 9. Zagrebački energetski tjedan

FOTO: Zagreb.hr

U organizaciji Grada Zagreba – Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša i Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, 9. Zagrebački energetski tjedan održat će 7. do 12. svibnja pod već poznatom porukom Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!, najavljeno je danas na konferenciji za medije u zgradi Gradske uprave.  

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić je objasnila da ovogodišnje izdanje energetskog tjedna uključuje niz međunarodnih konferencija, stručnih skupova, dana otvorenih vrata, seminara, radionica, predavanja i specijaliziranih satova nastave u školama i vrtićima Grada Zagreba s ciljem uključivanja i umrežavanja svih dionika u dugotrajan proces borbe protiv klimatskih promjena te podizanja svijesti o ključnim problemima iz područja energetike i zaštite okoliša.  

Zagrebački energetski tjedan predstavlja složeni mozaik događanja s ciljem uključivanja i umrežavanja svih dionika u dugotrajan proces borbe protiv globalnog zatopljenja, adaptacije i ublažavanja posljedica klimatskih promjena, rekla je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, usput je pozvala sve građane Zagreba i drage goste na zajedničko djelovanje u interesu energetski održivog razvoja gradova i očuvanja vrijednih prirodnih resursa za naše buduće generacije.

Mi smo još 2009. godine izradili prvi akcijski plan energetski održivog razvitka, jer je Zagreb drugi glavni grad u Europi potpisao sporazum gradonačelnika (Sustainable Energy Action Plan – SEAP), a u međuvremenu je taj sporazum postao globalni fenomen kojeg je potpisalo preko 7 000 gradova u svijetu, naglasio je ravnatelj REGEA-e Julije DomacTim sporazumom se Grad obvezao na smanjenje stakleničkih plinova za 21 posto. U reviziji i analizama koje provodimo, do 2015. smo ispunili 40 posto tog cilja. Sve projekcije pokazuju da će Zagreb do 2020. smanjiti emisije Co2 i preko zacrtanih 21 posto. U to doba se činilo da je to preambiciozno, no uz ciljani rad i odgovornost na putu smo da nadmašimo i najbolje prognoze, rekao je.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je naglasila da je sporazum gradonačelnika iznimno značajan dokument koji iziskuje ozbiljno i odgovorno provođenje projekata i potiče razvoj energetsko učinkovite politike. Grad Zagreb provodi niz projekata na tragu ispunjavanja svojih obveza u okviru SEAP sporazuma, oni su, između ostalih: energetska obnova zgrada u vlasništvu Grada, kompenzacija jalove energije, primjena ekonomsko i energetsko prihvatljivih energenata, povećanje energetske učinkovitosti u prometu, subvencioniranje nabave i ugradnje sustava obnovljivih izvora energije te ugradnja tih sustava u objektima u vlasništvu Grada.  

Početak i otvaranje 9. Zagrebačkog energetskog tjedna obilježit će tradicionalni Stručni skup studenata pod nazivom Mi imamo rješenja – Vizije novih generacija za održivi, zeleni razvoj koji će se održati u ponedjeljak 7. svibnja na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj. Na Stručnom skupu studenti sa sedam fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prezentirat će svoje znanstvene projekte i radove na temu primjene novih tehnologija u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Tjedan će završiti održavanjem EE Info dana u subotu 12. svibnja, na Trgu bana Jelačića, na kojem će se predstaviti gospodarski subjekti, znanstvene i obrazovne institucije, poduzetnici, udruge civilnog društva, EKO dječji vrtići i EKO škole Grada Zagreba.

Uz pročelnicu Jozić, ravnatelja Domca i zamjenice Pavičić Vukičević i Majić, na konferenciji su također sudjelovali rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i posebni viši savjetnik gradonačelnika za izgradnju Grada Marijan Maras.  

VIŠE


Komentari