Gradski stanovi i prednost pri zapošljavanju u gradske tvrtke u planu su novoimenovanog Povjerenstva za zaštitu od obiteljskog nasilja

Photo: Marin Tironi/PIXSELL.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević donio je zaključak o imenovanju Povjerenstva za zaštitu od nasilja u obitelji čija će predsjednica mr. sc. Iva Prpić, bivša pomoćnica SDP-ove ministrice socijalne politike i mladih u Milanke Opačić.

U povjerenstvo su za članove također imenovane i osnivačica Ženske sobe Maja Mamula, Željka Barić, ravnateljica Doma Duga, za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja te Nikolina Grubišić Pođar, voditeljica Odjela maloljetničke delikvencije. Također, u povjerenstvo su imenovani i službenici Grada, HZZ-a, Prekršajnog suda, magistre politologije, a sve kako bi “pravom sinergijom djelovali na problematiku obiteljskog nasilja u Zagrebu”, objasnila nam je u razgovoru članica povjerenstva Rada Borić (Možemo!).

Gradska zastupnica Rada Borić (Možemo) na prosvjedu Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama,foto: Goran Mehkek / CROPIX

”Povjerenstvu je zadaća napraviti Akcijski plan što je zapravo detaljiziran rad Povjerenstva u polju zaštite od nasilja u obitelji”, rekla je Borić za Zagreb.info  i najavila da će svaka od članica Povjerenstva imati ”svojevrsnu domaću zadaću da uredi segment zaštite od nasilja”.

Borić je za Zagreb.info objasnila koja će strategija rada Povjerenstva biti i otkrila nam tri prioritetne zadaće tog tijela.

“Skloništa za smještaj majki i žena od nasilja u obitelji su samo prvi korak sveobuhvatne zaštite”, rekla nam je Borić i najavila da će djelovati na polju promjene financiranja takvih udruga.

“Naime, takve udruge sada djeluju projektno, dakle ovise o prijavama na projekte, a mi želimo da se radi o sveobuhvatnom financiranju i odlukama koje bi ih zaštitile”, ispričala nam je Borić i objasnila kako će to izgledati.

Smještaj unutar i izvan ustanove

Kaže nam Rada Borić da će se žene koje su preživjele nasilje osnaživati prema tri prioriteta, jer kaže “potrebno je pružiti ženi mogućnosti, da ne da joj jedina ostaje biti vratiti se u nasilnu obitelj ili roditeljima”.

Prvi prioritet bio bi, ispričala nam je Borić, smještaj većeg broja žena i djece u ustanove koje će ih zaštititi od nasilja i pomoći im u stjecanju svojih prava. “Upravo zato imamo velik broj raznih stručnjakinja i pedagoge, defektologe, politologe, pravnice i sutkinju koje će nam pomoći u tome”, rekla nam je Borić. Ponosna je, ističe, što je bio dug put ali su došli do toga da se sada i na temelju policijske statistike može djelovati, jer “prije deset godina nije bilo tako”.

“Tada se u policijskoj statistici navodio detaljan sustav evidencije primjerice maloljetničke delikvencije, a u polju obiteljskog nasilja samo se navodilo ubojstvo, bez onog važnog dijela, je li zločin počinio partner ili čak djeca”, kazala nam je Borić i istaknula kako je vrlo važno prepoznati probleme s kojima se te žene suočavaju.

Stoga namjeravaju u Povjerenstvu, najavila je, baviti se “sinergijom koju mogu naći unutar Grada”.

“Probat ćemo urediti da Grad daje stanove u najam, prema određenim kriterijima, baš kao što daje obiteljima u riziku od siromaštva ili braniteljima”, kaže Borić jer smatra da bi se tako dalo ženama i majkama koje su pobjegle iz nasilnih obitelji priliku da izgrade svoj život ispočetka.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i gradska zastupnica Rada Borić (Možemo) na prosvjedu Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama, foto: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Također, najavljuje nam Borić da će raditi i na strategiji zapošljavanja kako bi “žena bila ekonomski osnažena jer ništa nismo napravili ako se ta žena mora vratiti u nasilničku obitelj jer nema novaca kako bi uzdržavala sebe ili sebe ili djecu”, rekla nam je Rada Borić.

Cilj je iskoristiti potencijale koji se nude u Zagrebu, kako bi se ženama pružila prilika. Stoga, pita se Borić, “zašto se majkama i ženama ne bi omogućila da se prema određenim bodovnim kriterijima, baš kao i svi ostali na tržištu rada, može prijaviti na posao u Zrinjevcu, koji je gradska tvrtka”.

“Ako u gradu nedostaje gerontodomaćica, zašto ne bi dali ženama priliku da se obrazuju, usavršavaju, da ih grad zaposli?”

Djelovanje prema posljedici, ali i prema uzroku

Nekoliko je udruga koje se u gradu bave osnaživanjem i rehabilitacijom počinitelja obiteljskog nasilja i savjetovanjem u polju prevencije obiteljskog nasilja, “no nažalost, to nije dovoljno”, smatra Rada Borić, članica zagrebačkog Povjerenstva.

“Udruga Duga bavi se počiniteljima kaznenih djela obiteljskog nasilja, no često se događa da počinitelji nazoče savjetovanjima samo kako bi ostvarili pravo na viđanje djece,” kaže i nam i dodaje – “e, upravo to želimo promijeniti”, entuzijastično će Borić.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Velike planove ima ovo Povjerenstvo, govori nam i suočava nas s vrlo tužnim podatkom da su čak 25 posto počinitelja nasilja u obitelji – recidivisti.

“Želimo to promijeniti i dati ljudima priliku da se izgrade novi život, baviti se zaštitom ali i prevencijom”, kaže Borić.

Povjerenstvo je tek imenovano stoga će tek krenuti s prvim sastancima i izradom Akcijskog plana, kaže nam Borić i dodaje da će djelovati i na polju “guranja bolje socijalne politike u nacionalni plan jer bez zakona ne možemo – ništa”, zaključila je.


Komentari