Razbojnik koji je pucao na radnika Čistoće dugogodišnji je znanac policije koji je nedavno izašao iz zatvora

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Mario Horvat (40) je utorak pušten iz zatvora, no odmah po puštanju je ponovo u njemu završio.

Sumnjiči ga se za teški pokušaj ubojstva radnika Čistoće Josipa Smiljanića (35). Riječ je o incidentu koji se zbio koncem siječnja, kada su Smiljanić i njegove kolege zatekle Horvata dok je provaljivao u vozila, a ovaj je pucao prema njima te je Smiljanića teško ranio.

Potom je pobjegao, no za njim je potrčao jedan građanin koji ga je sustigao i zadržao do dolaska policije.

Ispostavilo se tada da je za Horvatom u to vrijeme bila raspisana sudska tjeralica. Kako mu je ranije zbog djela iz općinske nadležnosti bio određen pritvor, Horvat je ekspresno završio u Remetincu u kojem je bio do utorka.

Tada je pušten na slobodu, u kojoj nije dugo uživao jer su ga policajci uhitili po nalogu ŽDO-a Zagreb, koje ga sumnjiči za pokušaj teškog ubojstva. Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bijega te opasnosti od ponavljanja djela

Inače, Horvat je dugogodišnji znanac policije i pravosuđa, pa je postao “popularan” kada je prije dvije godine sjekirom razbijao izloge po Zagrebu, a taj njegov “pothvat” zabilježile su nadzorne kamere nekoliko zlatarni. Događalo se to tijekom 2018., a izloge je razbijao kako bi krao zlatninu. Osim toga, kazneno je prijavljen i jer je 18. veljače 2019. nazvao svoju liječnicu opće prakse. Tražio ju je da mu prepiše metadonsku terapiju, a kada je ona to odbila, zaprijetio joj je smrću.

Zbog te prijetnje u pritvoru je bio tri mjeseca, a iz zatvora je pušten 10. svibnja 2018. godine. No nije se odazivao pozivima na rasprave, pa je za njim 31. studenog 2019. raspisna tjeralica.

U međuvremenu su protiv njega podignute dvije optužnice, a sve se to razotkrilo kada je početkom 27. siječnja pucao na djelatnike Čistoće. Horvat je inače ovisnik, a prema vještacima, pokušava na sve moguće načine utažiti svoju ovisničku glad pa ne spreže ni pred čim.


Komentari