Ravnateljica Vrapča o utjecaju koronakrize : ‘Kod nas je zabilježeno oko 25 posto više zahtjeva za hospitalizaciju’

FOTO: Robert Anić/PIXSELL

Petrana Brečić, ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče za N1 govorila je kako pandemija koronavirusa utječe na društvo. Istaknula je kako se društvo u globalu stalno prilagođava promjenama, a u stvari smo umorni.

Navedeno se najviše odnosi na liječnike koji mijenjaju radna mjesta, puno rade, a i dalje su ipak samo ljudi.

“Oni imaju svoje strahove te se, kao i mi, boje zaraze za sebe, svoje najbliže”, ističe Brečić.

Slijedom navedenog, Klinika za psihijatriju Vrapče je  implementirala dva nova programa, jedan za sprječavanje sagorijevanja i jedan za “debriefing” za posebne krizne situacije.

Brečić tvrdi tvrdi da je kriza zadesila sve, no ne na isti način, te tvrdi da bismo trebali obratiti pozornost i potražiti stručnu pomoć ako patimo od neispavanosti, nesanice, koji mogu dovesti do otvaranja različitim drugim osjećajima.

“Potrebno je pronaći nekakav srednji put. Ljudi koji trpe veliku tjeskobu, ili zbog jačine ugroze ili duljine trajanja, ne mogu se dobro prilagoditi i onda ne mogu trpjeti tu tjeskobu. Slabo znamo o svom emocionalnom aparatu, a kada ne znamo kako tu tjeskobu rasteretiti, onda se okrećemo psihoaktivnim tvarima koje imaju sedativni učinak. Na to se organizam brzo nauči”, kaže, te ističe da je problem ovisnosti tijekom epidemija došao do većeg izražaja. U Vrapču je zabilježeno oko 25 posto više zahtjeva za hospitalizaciju zbog ovisnosti, što zabrinjava.


Komentari