RAVNATELJICA SVETOG DUHA Ne postoje liječnici koji bi izveli zahvat: ‘U tijeku je procedura izbora novog predstojnika Klinike za ginekologiju’

ana marija šimundić, ravnateljica kb sveti duh

O slučaju Mirele Čavajde oglasila se i ravnateljica gradske bolnice Sveti Duh Ana-Marijom Šimundić.

“Mi joj nismo bili u mogućnosti ponuditi uslugu prekida trudnoće zato što u našoj bolnici ne postoje ljudi jer je to tehnika koja zahtijeva određene vještine i koja se mora naučiti kao i svaka druga tehnika u liječničkom zanimanju”, navela je ravnateljica, za Dnevnik.

Objasnila je Šimundić i da smatra kako se ne radi o problemu priziva savjesti već nedorečenosti zakona.

“Rekla bih da se u ovom slučaju radi o nedorečenosti zakona koji stvara pravnu nesigurnost. Mislim da treba na sve ovo gledati iz aspekta liječnika. Liječnik bi se, u situaciji u kojoj nije točno definirano kako provesti prekid trudnoće nakon 22. tjedna, osjećao nesigurno i nezaštićeno ako to nije nigdje eksplicitno definirano. Bilo bi poželjno u nekom zakonskom aktu ili pravilniku jasno navesti što uključuje prekid trudnoće nakon 22. tjedna. Mislim da je to jako dobra zaštita za liječnika”, navela je.

Bolnica Sveti Duh (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Na pitanje o tome je li riječ o malignom tumoru i kolike su šanse za preživljavanje djeteta, Šimundić odgovara da je nažalost – vrlo mala.

“Naš nalaz utvrdio je gotovo istu stvar, da se radi o malignoj tvorbi i da je vjerojatnost preživljavanja djeteta vrlo mala. To su kolege radiolozi utvrdili radiološkim nalazom”, rekla je. Konačnu odluku je donijela Komisija. “Radi se o tumorskoj tvorbi, ne o malignom tumoru. To se ne može utvrditi prije nego li se napravi patohistološka analiza”, ispravila se ravnateljica.

Reagirao i gradonačelnik

Na cijeli slučaj reagirao je i gradonačelnik Tomašević najavivši da će se KB Sveti Duh morati organizirati tako da postoje liječnici koji bi izvodili pobačaje, s obzirom da su se u toj gradskoj bolnici svi liječnici pozvali na priziv savjesti.

“U tijeku je procedura izbora novog predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo i jedan od prvih zadataka će biti riješiti taj problem”, komentirala je Šimundić za Dnevnik.


Komentari