Ravnatelj Vinogradske bolnice zaražen koronavirusom: ‘Zvučat će čudno, ali dobro je da sam sad pozitivan’

CROPIX

Ravnatelj druge najveće bolnice u Hrvatskoj, KBC Sestre Milosrdnice, prof. Mario Zovak pozitivan je na koronavirus.

Tu informaciju potvrdio je sam za Jutarnji list i dodao kako nema nikakvih simptoma, te da se od sinoć nalazi u izolaciji.

“Moj nalaz je pozitivan, što znači da imam potvrđen COVID-19. Tu informaciju dobio sam sinoć i od tada sam u izolaciji. Inače ovo je četvrti test u 14 dana koji sam u suradnji s epidemiolozima napravio zbog predostrožnosti. Nakon tri negativna, četvrti se pokazao pozitivnim”, kaže Zovak za Jutarnji list.

Dodaje i da nema nikakvih simptoma, te da nema laboratorijsku potvrdu ne bi niti znao da je bolestan.

Na pitanje, koliko osoba bi zbog kontakta s njim trebalo u izolaciju i što će biti s pacijentima koje je operirao, Zovak kaže kako svi djelatnici, pa tako i on provode sve mjere zaštite. Svi potencijalni kontakti će se testirati. Unatoč pozitivnom nalazu, Zovak, kaže da će nastaviti raditi iz izolacije.

“To znači da, logično, neću raditi posao kirurga, odnosno operirati ili biti u fizičkom kontaktu s bilo kime. S druge strane, u koordinaciji sam sa svim službama KBC-a koji i dalje funkcioniraju”, kaže Zovak.

Inače u Vinogradskoj je u ovom trenu u samoizolaciji 190 djelatnika, a na koronavirus je pozitivno 15, od čega su četiri liječnika, pet medicinskih sestara i šest osoba iz administracije.

“Kako bi bolnica normalno funkcionirala i kako u niti jednom trenu ne bi imali deficit liječnika, podijelili smo timove u dvije grupe. Grupa u pričuvi, koja je bila doma 14 dana, vraća se za vikend, a ostali idu kući. Takva raspodjela je moguća jer svi znamo da zbog epidemije bolnice rade samo neodgodive slučajeve, koji mogu direktno utjecati razvoj ili pogoršanje bolesti”, pojašnjava.

Prof. Zovak je optimističan i vjeruje da simptome neće niti imati, ili da će biti zanemarivi, te kako će se čim prije vratiti na svoje radno mjesto.

“Zvučat će čudno, ali dobro je da sam sad pozitivan. To znači da ću kada dođe da vrhunca epidemije moći dati svoj doprinos u bolnici, ali ovaj put s imunitetom”, zaključuje.


Komentari