Ravnatelj KB Dubrava: ’30 ljudi je na respiratoru. Mladi više obolijevaju zbog procijepljenosti starijih’

Foto: Davor Puklavec/24sata, Ilustracija

Ivica Lukšić, ravnatelj KB Dubrava, za HTV je rekao kako je u bolnici trenutačno oko 160 bolesnika, a 30 ih je na respiratoru. Kaže kako je riječ o mlađim ljudima, starim 50 do 60 godina.

“Jedan od razloga zašto je sve više mlađih je procijepljenost starijih osoba, a s druge strane tu su i drugi sojevi virusa koji su virulentniji i brže se šire među mlađom populacijom”, rekao je Lukšić.

Govori kako primaju srednje teške i teške bolesnike koji su po simptomima slični kao prije, ali je klinička slika brža, brže se pogoršavaju simptomi.

“Radi se o mutiranom soju virusa koji utječe na promjenu kliničke slike, ali mi imamo iskustva, imamo i dovoljno respiratora i u tom smislu nemamo povećanu smrtnost”, ispričao je.

Smatra kako je dobro što se procjepljuje starije ljude jer je manje smrtnih slučajeva, unatoč većem broju zaraženih. Govoreći o zdravstvenim radnicima, u Dubravi ih se od 2200 cijepilo oko 1200.

“Moramo reći i da je 400 zaposlenika preboljelo covid, te da imaju stečenu imunost. Od tog broja 75-80 posto je cijepljenih liječnika i 45 posto medicinskih sestara”, objasnio je Lukšić.

Dodao je kako ministarstvo čini velike napore kako bi osiguralo dodatnu količinu potrebnih lijekova i naglasio kako će se iz ove krize uzvući štošta što treba promijeniti i učiniti na bolje.


Komentari