Ravnatelj HZJZ-a objasnio zašto su odbijene rigorozne mjere koje je predložio Zagreb

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

U Hrvatskoj je do danas potvrđeno 56 oboljelih od koronavirusa, a četiri su osobe dosad ozdravile.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je u Dnevniku Nove TV na pitanje mogu li gradovi i županije donositi odluke bez suglasnosti Nacionalnog stožera civilne zaštite, rekao da bi u ovakvim vremenima svi trebali pratiti odluke Nacionalnog stožera. Objasnio je da su u Istarskoj županiji drastične mjere odobrene jer je tamo situacija drugačija s obzirom na blizinu Italije.

Od Nacionalnog stožera je odobrenje za skraćivanje radnog vremena trgovina i ugostiteljskih obrta tražio i Grad Zagreb, no stožer je to odbio.

”Epidemiološka situacija je takva da se još dopušta da se ne zatvaraju ugostiteljski objekti, javni prometi i slične stvari. Nemamo još toliko puno slučajeva. O toj se mjeri raspravlja i ako se ova situacija nastavi i ta će mjera doći na red. Po meni nema potrebe da to uveze da cijelu državu jer ima još puno županija koje nemaju slučajeva zaraze pa bi to mogla biti parcijalna mjera”, objasnio je Krunoslav Capak.

Dvoje liječnika KB-a Dubrava i jedan na zagrebačkom Rebru pozitivni su na koronavirus. Capak kaže da je u slučaju epidemije zdravstveni sustav mora funkcionirati.

”Zdravstveni sustav mora funkcionirati i inače, a strahovito je važno da u vrijeme ugroze epidemije funkcionira dobro. Loša je situacija da koronavirus uđe u zdravstveni sustav jer oboljeli i kontakti moraju u izolaciju i ne mogu obavljati posao, moraju se zatvarati dijelovi bolnice što utječe na obavljanje posla”, rekao je ravnatelj HZJZ-a i dodao da će KB Dubrava biti mjesto za izolaciju najtežih slučajeva.

Na pitanje je li cjepivo za koronavirus dosad testirano te u kojoj je fazi razvoja, Capak kaže da Europska unija ulaže više milijardi kuna u ispitivanje cjepiva. ”Koliko je meni poznato, u manje od godinu dana se ne može proizvesti cjepivo”, kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Komentari