Rasterećenje gradskog proračuna: Evo kako će se financirati ‘nova Klaićeva’ i sljemenska žičara

Foto: Facebook/ Zakaj volim Zagreb

Već se neko vrijeme špekulira da u gradskoj blagajni nema dovoljno za sve projekte, za koje se grad obvezao da će ih (su)financirati. Rješenje je ipak pronađeno, bar za izgradnju nove dječje bolnice, a sve je izglednije i rješenje financiranja sljemenske žičare, piše Večernji.

Naime, iz europskih fondova osigurano je 40 milijuna kuna, što čini 85 posto potrebnih sredstava za pripremne radove “nove Klaićeve” pa će pa će Grad u toj prvoj fazi izdvojiti samo četiri milijuna, a Ministarstvo 2,4. Prema prvim procjenama, ukupni iznos izgradnje nove bolnice iznosit će 130 milijuna kuna.

Za izradu svih dokumenata imaju vremena do prosinca 2022., dok novac za gradnju bolnice opet tada planiraju povući iz Europe. Navedena dokumentacija trebala bi pokazati i isplati li se bolnicu smještati u novu zgradu na području Blata ili je konstrukcija nikad dovršene Sveučilišne bolnice dovoljno dobra da se na njezinim temeljima napravi dječja klinika.

U Sveučilišnu je bolnicu dosad uloženo 157 milijuna eura, vidljivo je iz dokumenata o suradnji Ministarstva zdravstva s Gradom koji se na suglasnost upućuju i Skupštini 18. travnja.

Što se tiče pak financiranja sljemenske žičare, koja je već u izgradnji, Grad će troškove prebaciti na ZET jer u gradskom proračunu je predviđena samo petina potrebnog iznosa. Plan je da se novac pribavi kreditom koji bi trebao podići upravo ZET iako se još razmišlja i o drugim opcijama, ova je čini se najizglednija.


Komentari