Cijena odvoza otpada raste zbog europske direktive? To nije sve, Čistoći treba još radnika

FOTO: Čistoća.hr

Sve je neugodno šokirala vijest da bi Čistoća mogla dvostruku, a za neke i trostruko, dići cijene svojih usluga. Razmišlja se o uvođenju dva modela naplaćivanja u kojem bi se naplaćivao fiksni iznos i iznos po ispražnjenoj kanti. Fiksni iznos bi iznosio od 45 do 56 kuna, dok bi se plaćalo 7 lipa, bez PDV-a, pražnjenje kante bez obzira na to ima li u njoj smeća ili ne.

“Za nas je neprihvatljiv i ovaj cjenik i kompletna Uredba o načinu prikupljanja otpada s obzirom na to da je ona za potrošače štetna, ali i nezakonita. Ideja Europske unije koja nas je i natjerala da se odgovorno ponašamo prema otpadu vodi prema tome da se otpad naplaćuje ovisno o njegovoj količini i tako motivira razdvajanje, a uredba koju je donio Grad Zagreb derogirala je europsku direktivu, složivši model prema kojem potrošač zapravo plaća dvije vrste cijene. Jednu, onu fiksnu, plaća neovisno o tome proizvodi li smeće i boravi u stanu, a onda, ako ga doista i proizvodi, na to plaća dodatnu taksu koja je neprihvatljiva. Vijeće za zaštitu potrošača na to nije dalo suglasnost, ali naše negativno mišljenje ne priječi da se cjenik prihvati. Osobno vjerujem da će on ipak biti prihvaćen u ovom obliku jer je cilj njegova donosioca da u gradsku kasu prikupi što više novca”, rekao je Tomislav Lončar, jedan od članova Vijeća za zaštitu potrošača za Jutarnji list.

“Cijena svakako treba rasti. Tko god pročita Uredbu i europske direktive, vidi da mi u budućnosti moramo odvajati 50 odnosno 60 posto otpada. Da bismo to odvajali na kućnom pragu, za to moramo imati infrastrukturu. Grad i Holding nabavili su kamione i spremnike, zaposlili nove ljude, izgradili nova reciklažna dvorišta i non-stop radimo na daljem unapređenju infrastrukture. Raspisali smo natječaj za elektronsku evidenciju otpada i za vrećice za biootpad, kao i za oporabu biootpada. Kad sve to postaviš, to nešto mora koštati. Uostalom, ovdje nije suština u zaradi, nego u zaštiti okoliša”, neslužbeno su komentirali iz Zagreba najave o poskupljenju.

Rast cijena

46 kuna mjesečno prosječno bi trebao poskupjeti odvoz

50% otpada moramo odvajati prema europskoj direktivi

400 novih radnika treba zaposliti Čistoća

16,1 milijun kuna godišnje za nabavu 52 vrećice za 310.000 kućanstava

700.000 kuna godišnje koštat će “trošak pakiranja vrećica”

4 milijuna kuna trošak obilježavanja spremnika

 


Komentari