Rast cijena zagrebačkih stanova: Evo koji dijelovi grada su najskuplji i najtraženiji

Cijene tijekom prosinca 2017. godine porasle za 1,4 posto na mjesečnoj, te za 8 posto godišnjoj razini

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su da su prosječne tražene cijene zagrebačkih stanova tijekom prosinca 2017. godine porasle za 1,4 posto na mjesečnoj, te za 8 posto godišnjoj razini.

Razlike se osjete odmaknemo li se i koju godinu više, pa je porast cijena stanova u Zagrebu vidljiv i usporedimo li ih s onima iz prosinca 2014. godine, pri čemu je najveća promjena zabilježena u Centru, a najmanja na području Novog Zagreba.

Najviše cijene stanova tijekom prosinca su oglašavane u Centru, gdje su u prosjeku iznosile 2073 eura po metru kvadratnom, a navedeni je iznos, prema podacima oglasnika Crozilla.com, čak 13,6 posto veći no u istom mjesecu 2014. godine.

Na istočnom dijelu grada za „kvadrat“ stana u prosjeku se tražilo 1616 eura, što je 7,4 posto više nego prije 3 godine.

Prosječna oglašavana cijena kvadratnog metra stana na zapadnom je dijelu Zagreba bila 5,2 posto  viša no 2014. godine te je u prosjeku iznosila 1584 eura.

Porast u visini od 5,2 posto, u odnosu na prosinac 2014. godine, zabilježen je na zapadnom dijelu grada, gdje je prosječna tražena cijena stana iznosila 1584 eura po kvadratnome metru.

Najmanji porast u odnosu 2014. godinu zabilježen je u Novom Zagrebu gdje iznosi 2,8 posto, a prosječna oglašavana cijena tijekom posljednjeg mjeseca 2017. godine u tom je dijelu grada iznosila 1384 eura po četvornome metru.

Najskuplji i najtraženiji – Centar 

Centar je oduvijek bio najtraženiji dio Zagreba, kada su u pitanju stanovi za prodaju. Situacija se nije promijenila niti u posljednjem mjesecu 2017. godine kada je potražnja za stanovima bila najveća upravo u tom dijelu grada. Ranije su se nekretnine na tom području kupovale pretežno za stanovanje ili za dugoročni najam, dok se danas najčešće kupuju radi iznajmljivanja turistima na dnevnoj bazi, s obzirom da je trenutno izrazito velika potražnja upravo za takvom vrstom najma.

Osim onih u Centru, analiza podataka oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazala je kako su potencijalne kupce tijekom prosinca zanimali i stanovi koji se prodaju na području Trešnjevke, Maksimira, Donjeg Grada, Dubrave i Jaruna.

Stanovi 30 posto skuplji nego kuće

Cijene „kvadrata“ zagrebačkih stanova na mjesečnoj su razini u prosjeku porasle za 1,4 posto, dok cijene kuća, prema podacima Crozilla.com, bilježe porast vrijednosti od 0,8 posto.

Usporedimo li njihove cijene, podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su tijekom prosinca 2017. godine kuće bile čak oko 30 posto jeftinije no stanovi. Prosječna tražena cijena „kvadrata“ stana iznosila je 1761 euro, a cijena kuće čak 537 eura manje, odnosno 1224 eura po metru kvadratnom.


Komentari