Rast cijena stanova zabilježen na području čitavog Zagreba: evo koliko su poskupili

FOTO: Pixsell

Prema podatcima oglasnika Crozilla.com, prosječne tražene cijene zagrebačkih stanova tijekom svibnja bilježe više vrijednosti nego u istom mjesecu posljednjih nekoliko godina.

Za „kvadrat“ stana u glavnom gradu Hrvatske na oglasniku Crozilla.com u svibnju se tražilo 1834 eura, a navedena je cijena 9,8 posto viša no lanjska. U odnosu na 2016. godinu cijene su bile više za 14,6 posto, zatim 15,6 posto više nego godinu ranije, dok su u usporedbi s 2014. godinom porasle za gotovo 18 posto, te za oko 12 posto u odnosu na svibanj 2013. godine.

Treba imati na umu da cijene nisu jednako porasle svim stanovima, niti na svim lokacijama, te je i dalje, unatoč osjetnom porastu, na tržištu moguće pronaći jeftine stanove koji čekaju svoje kupce.

Raspon svibanjskih cijena „kvadrata“ zagrebačkih stanova na oglasniku Crozilla.com protezao se od iznosa manjih i od 600 eura, pa sve do oko 5000 eura.

Najniže cijene imaju stariji stanovi, neuređena potkrovlja ili stanovi koji se nalaze u obiteljskim kućama, dok najviše vrijednosti postižu oni na dobrim lokacijama, te luksuzno uređeni stanovi, a posebno ako je pritom još i riječ o novogradnji.

Trend rasta cijena zabilježen je na području čitavog grada, no najveći se porast posljednjih godina ipak osjeti u središtu Zagreba gdje je ujedno i najveća potražnja. Prosječna tražena cijena „kvadrata“ stana u Centru je tijekom svibnja iznosila 2152 eura što je 9,3 posto više nego lani.

Najveći godišnji porast zabilježen je na zapadnom dijelu grada u kojem su cijene porasle za 11,1 posto, a za kvadratni se metar u prosjeku tražilo 1665 eura.

Najmanja je godišnja promjena tijekom svibnja bila vidljiva u Novom Zagrebu u kojem su cijene bile 7,1 posto više, te su u prosjeku iznosile 1461 euro po „kvadratu“.

Prosječna tražena cijena kvadratnog metra stana na istočnom dijelu Zagreba iznosila je 1694 eura. Kvartovi na tom dijelu grada bilježe porast cijena na godišnjoj razini u visini od 8,7 posto.

Osim cijena stanova, u Zagrebu su porasle i cijene kuća, a prema podacima oglasnika Crozilla.com na godišnjoj su razini porasle za 0,8 posto i iznosile 1239 eura po kvadratnome metru. Unatoč porastu i dalje su ostale niže od cijena stanova, a svibanjska razlika iznosila je 32,4 posto, odnosno 595 eura po „kvadratu“.


Komentari