RAST CIJENA GORIVA BROJNE ZAGREPČANE BACIO NA KOLJENA: Građani se zadužuju da bi mogli doći na posao!

Biciklist; ilustracija (Foto: Andrija Lucic / CROPIX)

Ponedjeljak je još jednom prošao u znaku nešto dužih redova na zagrebačkim benzinskim crpkama, nakon što su se brojni građani požurili napuniti svoje rezervoare prije novog poskupljenja. Benzin je poskupio 3 lipe, a dizel čak 22 lipe. S obzirom na djelomični embargo na uvoz ruske nafte u zemljama EU, nije teško pretpostaviti kako će cijena sljedećeg tjedna biti još i veća.

Cijena nafte na londonskom tržištu od jučer je viša za 1,59 posto. Da će cijena biti viša, iako ne kaže koliko, potvrđuje i energetski analitičar Davor Štern koji je u razgovoru za Zagreb.info rekao kako embargo na rusku nafte znači više cijene i moguće redukcije.

“Zemlje OPEC-a ne mogu nadomjestiti rusku naftu, a kada nečega nema, kao što će to biti slučaj s naftom zbog embarga, tada mu i cijena raste”, objašnjava Štern.

Ekonomski analitičar Damir Novotny jutros je sve iznenadio kada je rekao da bi cijena goriva uskoro mogla doći i do 20 kuna. Kad sve to znamo,  nije ni čudo što vozači počinju prodavati automobile i kupovati bicikle.

Benzinska postaja, (foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX)

“U našoj firmi do prije mjesec dana nitko na posao nije dolazio s biciklom, a sad je parkiralište skoro prazno“, govori nam Marko koji je zaposlen u jednom od ministarstava.

“I ja sam kupio bicikl na nekoliko rata i sad vozim svaki dan na posao. Auto čuvam za vikende kada moramo ići u veliku kupovinu ili na selo. Inače stoji i skuplja prašinu. Gorivo je postalo previše skupo za naš kućni budžet”, objašnjava.

Građani Njemačke od sutra će za samo devet eura mjesečno moći koristiti sve gradske autobuse, tramvaje, metro ili regionalne vlakove. Akcija traje cijelo ljeto, a cilj je građanima olakšati, odnosno pojeftini put do posla i nazad. Nijemci se nadaju da bi ova akcija dugoročno mogla navesti više ljudi na korištenje javnog prijevoza umjesto osobnih automobila. U međuvremenu, Grad Zagreb je u ožujku smanjio broj autobusnih i tramvajskih linija, upravo u trenutku kada zbog visokih cijena goriva sve više građana počinje koristiti javni prijevoz.

Otkako je uveden novi raspored, u vrijeme najveće popodnevne gužve lako vam se može dogoditi da uopće ne uđete u prepun autobus nego morate čekati sljedeći. U povodu toga, postavili smo upit Gradu Zagrebu kada namjeravaju vratiti ukinute linije i planiraju li uvođenje novih tramvajskih i autobusnih linija, kao i što se radi kako bi se poboljšala biciklistička infrastruktura u Zagrebu.

Nažalost, iako smo pitanje postavili prije dva tjedna, još uvijek nismo dobili odgovor. U međuvremenu, građanima može biti utjeha što uskoro počinju godišnji odmori i manje gužve u prometu.


Komentari