Rasprava o gospodarenju otpadom u Skupštini, Bandić: ‘Neće biti poskupljenja računa’

FOTO: Zagreb.info

5. sjednica GSGZ (tematska)- Uspostava sustava gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu

U ponedjeljak 20. studenog u 10 sati u zagrebačkoj Gradskoj skupštini počela je tematska sjednica na temu gospodarenja otpadom u Zagrebu, inače ključni, gorući i glavni problem koji do današnjeg dana nije riješen.

“Od 2015. godine postavljam pitanje tko to radi, tko je za to zadužen i da li ti ljudi koji su to trebali napraviti nisu dobivali plaću u Gradskoj upravi? Možemo ići još detaljnije – zagrebačka Čistoća, podružnica – zašto je čekala dosad? Raspisuju se natječaji za kamione, kante, hoće imati kamere da vidimo kako će se otpad odvajati? Hoće imati čipove na tim kantama? Sjetite se tih svih stvari koje su bile i koje nisu riješene. Zeleni otoci – danas možemo otići do bilo kojeg i vidjet ćemo hrpu otpada.

Hoćemo li smanjivati brzoj odvoza da bismo matematički pokazivali da podružnica dobro radi, a de facto je stanje na terenu loše? To su sva pitanja koja treba otvoriti. Dobro da se komunicira, da se razgovara. Nadam se da će Skupština napokon postati mjesto koje kontrolira Gradsku upravu u svom radu temeljem zaključaka odluka koje Skupština donosi”, istaknuo je Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine.

Podsjećamo, Zelena akcija i UZOR organizirali su jutros performans ispred zgrade Gradske skupštine Grada Zagreba povodom tematske sjednice na kojoj bi se trebalo raspravljati o budućnosti sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu.

FOTO: Tomislav Stojak
FOTO: Tomislav Stojak

Nije htio skretati pozornost s goruće teme, no pohvalio se da je danas u funkcioniranju Gradske skupštine napravljen velik iskorak – prvi put u povijest imat će elektroničko glasovanje uz pomoć modulnih laptopa koje su zastupnici dobili.

“Svi zastupnici će se putem indikacijskih kartica uključit i isključit. Nemaju mogućnost ići na internet nego im služi u ovoj fazi za glasovanje ‘za, protiv i suzdržan’. Kasnije u fazama će se nadograđivati i bit će mogućnost povredu poslovnika, replike i sve što nam poslovnik daje kao mogućnost da funkcioniramo.

Dobit ćemo na brzini, na kvaliteti. Danas je prvi dan, gradski zastupnici su pokazali veliki interes i educirali se. Ovo je prilika da prvi put u povijesti Gradske skupštine imamo elektroničko glasanje”, kazao je Mikulić.

Prepucavanja između Bandića i zastupnika

S Bandićem su u raspravu ušli Anka Mrak Taritaš, Matej Mišić i Sandra Švaljek.

Milan Bandić u replici Anki Mrak Taritaš o gospodarenju otpadom i Jakuševcu kazao: “Rekao sam da ću se skuriti ako ne saniram Jakuševec, vidite da sam još živ.”

Bandić je kazao zastupnicima da on nije gradonačelnik Napulja nego Zagreba, te da bi zastupnici željeli da živimo u Napulju. Salonske strategije ne pomažu”, kazao je Bandić.

Mišić se javio za povredu poslovnika ustvrdivši da je Bandić govorio o salonskim desničarima i ljevičarima te da to nema veze s temom. Mikulić mu je kazao da to nije poveda poslovnika.

“Ispričavam se onima koji nisu razumjeli. Valjda mogu govoriti o problemima Zagreba koji je glavni grad Hrvatske. Ako vama ne paše,. nije moj problem.

Na to mu je Švaljek replicirala pokazujući mu fotografije s hrpom otpada kraj zelenih otoka.

“Ja sam o vama govorio kao o salonskim stručnjacima, a vi ste to upravo demonstrirali s ove govornice. Život je nešto drugo, nije to vaš mobitel”, kazao je Bandić.

Bez poskupljenja računa

Bandić je danas kazao da neće biti poskupljenja računa što se tiče otpada.

>>> (FOTO) Ispred Gradske skupštine održan performans


Komentari