RAJČICA KAO IZ HOROR FILMOVA: Presjekla ju na pola, a ovo što je ispalo van poželjet ćete da nikada niste vidjeli

Facebook

Članica Facebook grupe Starozagrebački recepti ostala je šokirana.

Rajčica koju je kupila u Zagrebu u lancu supermarketa ostavila je bez teksta mnoge i izazvala velike reakcije.

“Nego kupim ptičici paradajz za salatu.Obožava paradajz,i krenem ga rezat,i ostanem zaprepaštena.Ovo još apsolutno nikad nisam vidjela,pitam se kakva je to kemija..gmo..koji vrag?I da,stranci budu kupili zemlju u Slavoniji i Baranji?Onad bu se to uzgajalo?Mi bumo nova Argentina?Kaj smo stvarno tak glupi?”, napisala je i priložila fotografije sporne rajčice.

12909554_10208579952314765_3741711402597754909_o (1)

U grupi se odmah rasplamsala rasprava i panika. Pojedinci su ustvrdili kako je riječ o GMO proizvodu, a neki su poprilično burno reagirali.

“Bojim se da bu to jedna velika njiva za Monsanto. I gotovi smo. Njihove kulture će preplaviti naše tržište. Moguće da će i uništiti naše proizvođače. U stanju su tužiti farmera kojem nađu u njegovom nasadu biljku proklijalu donešenu vjetrom. Jer imaju licencu nad tim sjemenom. Ne znam što se tu može napraviti. Mogu vam samo reći da uživate u finom i domaćem još dok ga ima. A ne bu još dugo…”

“Paradajz sa genima hobotnice i šalate, kaj se čudiš. Monsanto već ima ured u Hrvatskoj.”

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Prva genetski modificirana hrana puštena u prodaju u Velikoj Britaniji na policama trgovina našla se u veljači 1996., međutim tri godine kasnije povučena je iz prodaje. Radilo se o GMO rajčici, koja je proizvedena tako da je determinirajući gen koji kontrolira omekšanje ploda uklonjen, što je značilo da rajčica može ostati čvršća dulje nego ona prirodno uzgojena.[/box]

12885743_10208579953394792_418385503611598089_o

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Monsanto je međunarodna korporacija sa sjedištem u SAD-u koja djeluje na području poljoprivrede i biotehnologije. Monsanto je vodeći svjetski proizvođač herbicida glifosata, na tržištu dostupnog preko branda herbicida Roundupa i drugih brandova. Monsanto je također vodeći svjetski proizvođač genetički modificiranog sjemena. Razvoj Monsanta, uz reklamiranje genetički modificiranog sjemena i goveđeg hormona rasta, agresivno parničenje, političko lobiranje i uz pritiske na druge proizvođače sjemena, doveo je do kontroverzija širom svijeta te Monsanto postaje glavnom metom antiglobalizacijskog pokreta i aktivista za zaštitu okoliša. [/box]

12957563_10208579955394842_5853059907019649116_o

Kupovina van sezone?

I dok su jedni zaključili kako je ovo GMO i Monsantovo sjeme te kako nas sustavno truju, drugi su kazali kako postoji velika mogućnost da je ipak riječ o pogrešnom skladištenju ili pak kupovini izvan sezone.

“Ovo nije ništa drugo kao to da je plod, u ovom primjeru paradajz, ostao predugo na biljki i tako pognao klice. To se radi zato da plodovi kroz zimu ne propadnu i zato se ih ostavi na biljki.”

“Po drugim informacijama to je poprilicno star plod,koji nije pravilno skladisten pa je promjenio temperature od nekih 9 stupnjeva pa do 30 stupnjeva.jer klijati pocinje izmedu 25-30 stupnjeva.i isto tako kazu agronomi da je ovo iznimno rijetka pojava,u pravilu paradajz klije iz trulog ploda.no kako god,posto ga u ovo doba placamo kao suho zlato,trebao bi biti kako spada.moja ptičica voli jest paradajz ko jabuku,sva sreca pa nije zagrizla,mislim da vise nikad nebi paradajz stavila u usta.da ne velim da je miris bio poprilicno grozan.”

Ovakve fotografije često izazovu  paniku jer se izravno tiču o našegzdravlja. Sve više ljudi želi znati što točno jede i odakle dolaze namirnice koje stavljaju u svoj organizam. Po ulasku u Europsku uniju, točnije od 1. srpnja 2013.,na snagu je stupio niz pravila usklađenih s europskim direkivama. Među njima je i reguliranje uvođenje GMO proizvoda. To znači da od 1. srpnja 2013. postoji mogućnost stavljanja genetski modificirane hrane, uz poštivanje dodatnih nacionalnih odredaba provedbenih propisa, i na tržište Republike Hrvatske.

 

Komentari