Radničko vijeće HNK želi hitnu smjenu intendantice: ‘Zastrašivanjem i ignoriranjem nas je gurnula u potpuni kaos’

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Sindikalni povjerenici u funkciji članova Radničkog vijeća HNK u Zagrebu uputili su pismo osnivačima HNK, Ministarstvu kulture, Gradu Zagrebu te članovima Kazališnog vijeća s zahtjevom za hitnom smjenom intendantice HNK Dubravke Vrgoč.

Mario Bokun, zbor Opere, Jozo Kraljević, zajedničke službe, Damir Kovač, Tehnika, Dunja Novković, Balet, Ljubomir Puškarić, solisti Opere i Lujza Kovačević te orkestar Opere poslali su upozorenje.

Kažu da “više ne žele nastavak rada pod Upravom koja ih je svojim ignorantskim stavom i zastrašivanjem gurnula u potpuni kaos” i apeliraju na osnivače da im osigura novo vodstvo koje će HNK uspješno izvući iz crne rupe, piše Jutarnji.

“Povod ovom zahtjevu (ali ne i jedini razlog!) jest katastrofalno upravljanje kazalištem za vrijeme epidemije Covid-19 koje je eskaliralo krajem listopada i početkom studenoga 2020. godine. Gđa intendantica nije osigurala (a morala je osigurati!) pravovremeno obavještavanje kontakata zaraženih, stopirala je pokušaje obavještavanja kontakata, manipulirala je brojem zaraženih i krivim je informacijama o cijeloj situaciji dovela u zabludu Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Kazališno vijeće, publiku, sve zaposlenike i široku javnost.

Uz to je cijelo vrijeme forsirala izvođenje programa koji nije bio prilagođen epidemiološkoj situaciji, bez uvažavanja sugestija o potrebi za hitnom prilagodbom. Dodatno je insinuirala pozitivan inspekcijski nalaz, čije postojanje do danas nije dokazano. Sve navedeno je, nakon niza neuspješnih i potom odbačenih upozorenja zaposlenika, rezultiralo kaznenom prijavom Državnom odvjetništvu i prijavom Državnom inspektoratu.

‘Zaposlenici se psihofizički iscrpljuju’

Bez obzira na pritiske zaposlenika i šire javnosti gđa. Vrgoč i dalje negira činjenice o stvarnom stanju u Kazalištu, nazivajući ih zlonamjernim i lažnim i tako pokazuje izostanak minimalnog kapaciteta potrebnog za preuzimanje odgovornosti – što je osnova dužnosti intendanta. Umjesto preuzimanja odgovornosti, gđa Vrgoč cijelo vrijeme odgovornost pokušava prebaciti na nekog drugog: stožer civilne zaštite, epidemiologe, liječnike opće prakse, ministarstvo kulture ili radnike, nastojeći pod tepih gurnuti srž problema – vlastitu nekompetentnost za vođenje nacionalnog kazališta s tri velike umjetničke grane i više od 500 zaposlenih”, stoji u pismu.

Tvrde i kako je intendantica brojnim odlukama o kućnom redu i obvezama zaposlenika za vrijeme trajanja epidemije Covid-19 pokušala prikazati da je učinjeno dovoljno. No, oni podsjećaju da su se od početka njenog mandata gomilali problemi u svim odjelima.

“Generiranjem kaosa i ružne radne atmosfere, zaposlenici se psihofizički iscrpljuju, a u nedostatku njezina znanja i volje da uspostavi kvalitetnu upravljačku i poslovnu struktura, gđa Vrgoč zaposlenike proganja nebrojenim opomenama pred otkaz i očitovanjima, što bi imalo dobronamjeran promatrač jasno okarakterizirao kao sustavno zlostavljanje i mobing. Stotine radnika zato su napustile kazalište. Zbog prethodno navedenih činjenica, koje su svih ovih godina bile vješto skrivane iza hvalospjeva podobnih novinara i brojki o uspješnosti, većina zaposlenika HNK u Zagrebu trajno je izgubila i profesionalno i ljudsko povjerenje u Dubravku Vrgoč i njezino upravljanje. Svi ljudski odnosi koji pretpostavljaju profesionalno funkcioniranje Kazališta nepovratno su narušeni i izgubljeni”, zaključuje Radničko vijeće.

Komentari