Radnici, zaštitari, policija i isključena struja: Dramatičan dan u Importanneu kraj pokretnih stepenica koje od srpnja nisu pokretne

U Importanne Centru jučer se odvijala prava drama kraj pokretnih stepenica koje su u kvaru još od srpnja, uz prisutnost brojnih zaštitara i policajaca koji su nadgledali servisiranje stepenica.

Naime, nakon što su se pokvarile u srpnju, uprava Centra odlučila je da ih neće popravljati već da će tražiti od Grada financiranje novih, s obzirom na to da upravo Grad smatraju odgovornim. Mjesecima su tako pokretne stepenice bile nepokretne, a Grad ih je jučer odlučio popraviti o svom trošku. Međutim, nisu uspjeli postići kompromis s Importanneom pa su majstore poslali na teren u pratnji zaštitara kako bi oni mogli obavljati svoj posao bez smetnji, piše Večernji.

Grad Zagreb naručio je popravak, a radovi su jučer počeli iako im se Importanne centar protivi. Grad je zbog toga poduzeo sve raspoložive radnje kako bi stepenice bile popravljene i vraćene u funkciju, stoji u priopćenju Grada, koji tvrdi da su stepenice javno-prometna površina kojom raspolaže Grad Zagreb te da zato imaju pravo jednostrano pokrenuti jednostrane radove.

Međutim, tome se usprotivila Uprava Importanne Centra pa su, odmah nakon dolaska radnika i zaštitara, pozvali policiju, a jedan od suvlasnika poslovnog prostora kraj Importannea tvrdi da su iz Importannea čak isključili struju na stepenicama kako se radovi ne bi radovi dovršili.

Ravnateljica Importanne Centra Nevenka Zečević, prokomentirala je dolazak Grada u Centru, opisujući ga kao isforsiranim na način da Centar nije o tome bio na vrijeme obaviješten te da su poveli i zaštitare kako bi izazvali pozornost javnosti.

Napomenula je i da Grad duguje Centru višemilijunske iznose za održavanje čija se naplata u više navrata pokušala dogovoriti.

Importanne: ‘Ovo je bilo skupljanje jeftinih političkih poena’

Importanne Centar se, nakon konferencije za medije, oglasio i priopćenjem:

Tvrtka Importanne Centar d.o.o. od 1994. godine upravlja nekretninom Importanne Centar, na adresi Trg A. Starčevica 7 u Zagrebu. Trošak održavanja snosi Importanne d.o.o. kao većinski vlasnik te ostali suvlasnici nekretnine, kao i Grad Zagreb koji sudjeluje u tom trošku sukladno površini koja se koristi u svrhu javno-prometnog prolaza u omjeru 32,89 posto. Svih ovih godina Grad je sudjelovao u troškovima održavanja, sve do 2017. kada su iz nama nepoznatih razloga, gradonačelnik i njegovi suradnici, uskratili sredstva za održavanje nekretnine da bi na današnji dan dug iznosio 3 700.000 kuna. Gdje je završio taj novac mi ne znamo. Zašto su nakon toliko godina predviđena sredstva za navedenu namjenu prepolovljena i zašto nisu završila tamo gdje su namijenjena? To su namjenska sredstva građana.

Premda Grad nije platio održavanje u iznosu koji su ranije plaćali, a troškovi održavanja su
ostali isti pa čak i zbog starosti opreme i povećani (primjerice, više se troši na popravak
opreme koja je zastarjela i maksimalno iskorištena poput pokretnih stepenica), mi smo cijelo vrijeme plaćali održavanje nekretnine zajedno s ostalim suvlasnicima, a gradska proračunska sredstva završila su negdje drugdje.

U lipnju ove godine donesena je odluka da se pokretne stepenice nakon intervencije i
ekspertize ovlaštenog servisera Thyssen Krupp Dizala d.o.o. stave izvan funkcije zbog
sigurnosti za korisnike. Serviseri su upozorili da može doći do naglog zastoja zbog čega je
moguće ozbiljno ozljeđivanje onih koji se u tom trenutku zateknu na stepenicama. Također je našem tehničkom direktoru dato do znanja da bi eventualni popravak bio s ekonomskog
stajališta bačen novac jer iste nužno treba zamijeniti novima.

S druge strane, imajući u vidi da Grad od prošle godine plaćao svoj udio u troškovima
održavanja te je zadržavao sredstva koja su u te svrhe namijenjena te zbog činjenice da ih
nismo više htjeli kreditirati, zatražili smo u nekoliko navrata dopisom da izvrše uplatu, što se do danas nije dogodilo.

U kolovozu smo otišli na sastanak u nadležni gradski ured gdje je dogovoreno da će oni uplatiti nedostajuća sredstva, kao i da će se pristupiti popravku pokretnih stepenica te da ćemo nastaviti dijalog i pristupiti reguliranju međusobnih odnosa do kraja 2018. godine. Na temelju tog dogovora isti dan smo dostavili svu računovodstveno-financijsku dokumentaciju iz koje proizlazi dugovanje Grada. Tom smo im prilikom jasno dali do znanja da se ne želimo prepucavati i da oni mogu platiti popravak pokretnih stepenica. Složili su se s time nakon što prouče trošak, da bi nam 3. rujna došli u pratnji zaštitara bez pitanje i prethodne najave, a s očitom namjerom medijske političke promocije.

Situacija je naprasno odigrana s ciljem da se prikupe jeftini politički bodovi, ali ono najbitnije je da dužni iznos i dalje nije plaćen. Tko zna gdje su završili novci? Ovim putem naglašavamo da je Grad u obavezi financirati popravak stepenica, ali u skladu s dobrim poslovnim običajima te uz uvažavanje našeg vlasništva i pristupanju takvoj vrsti intervencije treba biti popraćen i konstatiran zajedničkim zapisnikom o uvođenju u posao u skladu s poslovnim običajima.

Napominjemo da su obične floskule da smo mi priječili popravak stepenica jer nam to ni u kom slučaju nije u interesu. Naprotiv, cijelo vrijeme naše postupanje je u skladu s pozitivnim zakonskim propisima,ugovorima i dobrom poslovnom praksom, te pozivamo Grad da u tom duhu i oni postupaju.

Importanne Centar d.o.o.


Komentari