RADNICI ČISTOĆE ČEKAJU JUTRO! Još uvijek ne rade, Tomašević ljut: ‘Ilegalni štrajk koji traje unedogled’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Iako se nakon popodnevnih pregovora tvrdilo da će se štrajk radnika Čistoće privremeno prekinuti i da će treća smjena večeras krenuti odvoziti smeće do toga ipak nije došlo.

Kako je izvijestio RTL Direkt kamioni još uvijek nisu izašli iz dvorišta podružnice Čistoće u Radničkoj. Prema tome očito se u međuvremenu nešto promijenilo.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević gostovao je u istoj emisiji gdje su ga suočili s ovim najnovijim stanjem i preokretom u Radničkoj.

“Pričekajmo još kako će završiti situacija s trećom smjenom. Neozbiljno je ako se radnici neće držati dogovora. Ovo je nezakoniti štrajk. Plaća nema,” rekao je Tomašević u emisiji.

Dodao je i kako prema njemu sindikati i radnici moraju platiti trošak ovog štrajka.

“Nadam se da će razum prevladati. Mi smo svima dali ugovore o radu, prava iz kolektivnog vlada. Prošla vlast je kršila kolektivne ugovore pa su sindikati samo tužili, nije bilo štrajka. Dobili smo ilegalni štrajk koji traje unedogled, stalno se dodaju zahtjevi, to se ni jednom gradonačelniku nije dogodilo, ni jednoj vlasti”, komentirao je Tomašević.

Napomenuo je kako želi pričekati završetak noćne smjene ali kako se zasada čini da dogovor nije ispoštovan.

“Smeta mi što smo mi kao gradska vlast koja pokaže takav iskorak u materijalnim pravima i onda smo mi u cijeloj Hrvatskoj pokazna vježba i imamo ovakve štrajkove”, požalio se zagrebački gradonačelnik.

“Ukupno sa svim naknadama nakon ovog povećanja u siječnju je prosječna cifra 990 eura neto”, naveo je Tomašević govoreći kako želi radnicima poboljšati materijalna prava ali je potreban balans.

Sindikati iznenađeni

Mirjana Kaltak, predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb, nije nam mogla ništa potvrditi te je u razgovoru za Zagreb.info rekla kako joj je naše pitanje o štrajku treće smjene, prvi glas kako se štrajk (koji nije štrajk već “obustava rada”) ipak nastavio u srijedu navečer.

“Radnici druge smjene dočekali su radnike treće smjene te je plan bio da se oni dogovore hoće li krenuti dalje”, kratko nam je komentirala navodeći da je Čistoću napustila malo prije 9 sati navečer, dakle sat vremena prije početka treće smjene.

A Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) također je iznenađen ovom situacijom.

U Čistoći je bio do pola 9.

“Prema informacijama koje sam dobio, treća smjena sada raspravlja da ipak prepuste jutarnjoj da krene s radom. Navode kako nisu ništa saznali o tome što se dogovorilo popodne”, rekao je Novosel sugerirajući da su i predstavnici uprave trebali dočekati treću smjenu, pored radnika iz druge smjene.Komentari