RADNA TERAPIJA: Udruga Nismo same organizirala psihoedukaciju za onkološke pacijentice

Foto: Press

U prostorima Udruge Nismo same održana je interaktivna psihološka radionica „Ženska snaga – žensko zdravlje!“ na kojoj je sudjelovalo 15 žena. Radionicu je vodila Ivona Poljak, psihologinja na Klinici za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, a glavni cilj je bio pružanje kvalitetne psihoedukacije onkološkim pacijenticama, ali i općenito osnaživanje žena u očuvanju njihovog zdravlja. U vrlo ugodnoj atmosferi, zainteresirane žene imale su imale priliku naučiti sve o povezanosti psiholoških i tjelesnih aspekata zdravlja, prepoznavanju vlastitih, unutarnjih resursa te povećanju psihološke fleksibilnosti u svim područjima života.

Foto: Press

Udruga Nismo same organizirala je radnu terapiju i psihoedukaciju za onkološke pacijentice na temu „Ženska snaga – žensko zdravlje!“. Riječ je o radionici koja se održala u sklopu njihovog značajnog EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“, a namijenjena je svim ženama bez obzira na dob i zdravstveno stanje uz jedan jedinstveni cilj – promocija zdravlja i zdravih aktivnosti. Ova treća po redu radionica je u šarenim prostorima Udruge okupila 15 sudionica koje su uz neformalno druženje i stručno vodstvo imale priliku upoznati se sa svim psihološkim i tjelesnim aspektima zdravlja. Osim toga, naučile su  kako prepoznati vlastite, unutarnje čimbenike koji utječu na mentalno stanje te kako povećati i unaprijediti svoju psihološku fleksibilnost. Radionicu je vodila Ivona Poljak, psihologinja na Klinici za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, koja je istaknula važnost psihoedukacije onkoloških pacijentica u procesu njihova liječenja.

Foto: Press

„Inicijalna ideja ove radionice je bila raditi na osnaživanju žena i njihovom psihološkom zdravlju. Primijetili smo da ljudi često nemaju razvijeno samozaštitno ponašanje što može negativno utjecati na njihovo tjelesno i mentalno zdravlje.  Tako da svrha ove radionice je bila naučiti žene kako prepoznati svoje potrebe, kako ih izreći, kako se zauzeti za sebe i postaviti granice uz sva druga ponašanja koja se mogu opisati kao samozaštitna“, rekla je Ivona Poljak.

Foto: Press

“Radionica je bila vrlo poučna i potrebna svima nama oboljelima. Psihologinja Ivona Poljak je predivna, topla i vrlo stručna, dotakla se puno toga, dobila sam neke odgovore, a da nisam ni postavljala pitanja. Hvala Udruzi što je organizirala radionicu“, rekla je Branka Meglaj, jedna od sudionica.

Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge. Sljedeća planirana aktivnost Udruge je organizacija „zdrave kave“ u Šibeniku koja će se održati 5. rujna, a više informacija o projektu možete saznati ovdje.


Komentari