Radiolozi koji su otišli iz Klinike za tumore: ‘Glavni razlog su loši radni uvjeti za koje je odgovorna Zadravec’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Događaji u Klinici za tumore našli su se pod povećalom medija zbog odlaska brojnih radiologa i prosvjeda medicinskih djelatnika. Također, v. d. ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak podnio je u utorak ostavku, navodeći kao razlog da ne želi naštetiti proceduri izbora novog ravnatelja. Pored toga, 27 djelatnika Klinike podnijelo je tužbu za mobing protiv pročelnice Dijane Zadravec.

Dok ona tvrdi da su radiolozi odlazili iz opravdanih razloga, djelatnici kažu kako je razlog njihova odlaska posljedica lošeg vodstva i radnih uvjeta za koje je, kako tvrde, odgovorna upravo Zadravec. Kako bi razjasnili situaciju oglasili su se pismom.

Zadravec je odgovorna za loše radne uvjete

“Od 2016.godine Kliniku za tumore napustilo je sedam radiologa. Razlog odlaska isključivo su loši radni uvjeti za koje je direktno i indirektno odgovorna predstojnica Zavoda za radiologiju”, navode bivši djelatnici u pismu v.d. ravnatelju Mario Zovaku, predsjedniku Povjerenstva za unutarnji nadzor i kontrolu rada Davoru Vagiću i predsjedniku Upravnog vijeća KBC-a Tomislavu Dulibiću.

“Trenutno rješenje bila bi vertikalizacija Odjela za radiologiju Klinike za tumore, ustanove koja bi trebala biti perjanica hrvatske onkološke medicine u području liječenja karcinoma dojke i rektuma. Svi mi koji smo otišli još smo mladi, puni entuzijazma i ljubavi prema poslu koji radimo”, poručuju.

Loš odnos s kirurzima i onkolozima nije razlog odlaska

“Klinika za tumore je relativno mala ustanova u kojoj se lako ostvaruje dobra interdisciplinarna suradnja, koja predstavlja temelj suvremenog onkološkog liječenja.  Potpuno je netočno da bi razlog odlaska bilo koga od nas bio loš odnos s kirurzima i onkolozima, kao što navodi predstojnica, već upravo suprotno, naš dobar odnos s njima mogao bi biti temelj želje za povratkom”, stoji u pismu.

Podržavamo prosvjed djelatnika

Radiolozi pružaju potporu kolegici Karolini Bolanča Čulo, zbog koje je nakon sukoba sa Zadravec održan prosvjed djelatnika Klinike, te ističu kako je zahvaljujući njoj u Klinici započela široka primjena biopsije dojke pod kontrolom UZV-a,  čime je unaprijeđena dijagnostika i liječenje onkoloških bolesnika.

Optuženi liječnici su spašavali živote pacijenata

Također navode da su liječnici Vladimir Kalousek i Branimir Čulo, koje predstojnica optužuje za koruptivne radnje, neurointervencijskim postupcima koje su radili u bilo koje vrijeme dana ili noći i uz izloženost ionizacijskom zračenju, spašavali živote pacijenata ublažavajući teške posljedice moždanog udara.

U pismu se tvrdi i da vodstvo Zavoda za radiologiju do prije desetak dana nije vodilo računa o rasporedu dežurstava radiologa na tri lokacije na kojima bolnica djeluje, u Vinogradskoj ulici, Klinici za tumore u Ilici i Klinici za traumatologiju u Draškovićevoj.

Radiolog je zbog neslaganja sa Zadravec trajno premješten

“Radiolozi iz Klinike za tumore raspoređuju se u dežurstva u Vinogradsku bolnicu, a da se pritom ne vodi računa o rasporedu za lokaciju Klinika za tumore, koja često zbog rasporeda u Vinogradskoj ostaje s nepokrivenim radilištima, bez da Predstojništvo zavoda za isti problem pokazuje ikakvu brigu, sve do zadnjih desetak dana”.

Kažu kako se kontinuirano zanemarivala njihova stručna edukacija pa se događalo da radiolog iz Klinika za tumore bude raspoređen u Kliniku za traumatologiju, koja se bavi  specifičnom problematikom lokomotornog sustava, s kojom se radiolog iz Klinike za tumore u svom svakodnevnom radu uopće ne susreće.

Naveli su i primjer radiologa koji je zbog neslaganja sa Zadravec trajno premješten s lokacije Klinike za tumore na lokaciju Klinike za traumatologiju unatoč rada na doktoratu s temom vezanom uz dijagnostiku karcinoma glave i vrata, što ukazuje na zanemarivanje, pa čak i pokušaj onemogućavanja znanstvenog napredovanja.

Komentari