RADIOAKTIVNOST JE OKO NAS: Evo što sve morate znati o radioaktivnom otpadu

wpsgeography.blogspot.com

U sklopu svog stalnog postava, Tehnički muzej predstavio je Info kutak o radioaktivnom otpadu. 

Tehnički muzej u Zagrebu javnosti je predstavio Info kutak o radioaktivnom otpadu, s ciljem uključivanja, informiranja, i educiranja javnosti (dionika) u tematiku nastajanja te zbrinjavanja radioaktivnog otpada. Info kutak građanima je dostupan od jučer, 21. siječnja, a u Muzeju će stajati do kraja 2016. godine.

Sustav gospodarenja radioaktivnim otpadom obuhvaća prikupljanje i razvrstavanje (klasificiranje) otpada, predobradu, obradu te odgovarajuće kondicioniranje u oblik prikladan za rukovanje, transport, skladištenje i konačno odlaganje otpada u za to predviđeno trajno odlagalište. Takav sustav gospodarenja osigurava zaštitu sadašnjih i budućih generacija od rizika nastalih obavljanjem djelatnosti zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

Info kutak o radioaktivnom otpadu na interaktivan i pristupačan način objašnjava osnovne pojmove radioaktivnosti i doze zračenja, vrste, svojstva i količine radioaktivnog otpada te put radioaktivnog otpada od njegova nastanka do zbrinjavanja. Cilj postava je približiti javnosti specifičnu tematiku vezanu za zbrinjavanje takve vrste otpada.Autor stručne koncepcije je dr. sc. Želimir Veinović, a likovnog postava Hrvoje Đukez.


Komentari