RADIO JE DO ZADNJEG TRENUTKA: Od posljedica duge i teške bolesti preminuo je Silvije Tomašević

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Tužne vijesti dolaze iz Rima. Od posljedica duge i teške bolesti u 71. godini preminuo je nagrađivani hrvatski vanjskopolitički novinar i kolumnist, dopisnik iz Italije i Vatikana, Silvije Tomašević.

Radio je do zadnjeg dana, a glas Hrvatskoj iz Rima bio je čak 37 godina.

U novinarstvu je od 1970. kada je započeo pisati iz Rijeke za Večernji list. Od 1973. dopisnik je Večernjeg lista iz Slavonskog Broda, a godinu dana kasnije prešao je u Vjesnik, gdje radi kao novinar u unutarnjoj politici, pa zatim postaje urednikom više rubrika da bi na koncu postao urednikom vanjske politike. 1984. godine odlazi u Italiju te postaje dopisnik Vjesnika i Večernjeg lista za tu zemlju, kao i Vatikan.

U devedesetima postaje dopisnik iz Rima i Vatikana za Slobodnu Dalmaciju. Iz Rima i Vatikana javlja se za hrvatski radio i televiziju (HRT). Pisao je i za hrvatsku novinsku agenciju HINU te se javljao za britanski radio BBC i njemački radio Deutsche Welle. Također je radio na radiju RAI Internazionale te izvještavao i za Radio Vatikan na hrvatskom. Za talijanski list Il Manifesto pisao je od 1989. do 1990. godine.

Pisao je i za dnevnik Roma iz Napulja, zatim za tjednik Internazionale. U Rimu je 1992. godine pokrenuo časopis na talijanskom jeziku Le Religioni nei Balcani. Od 2013. godine pokrenuo je dvojezični hrvatsko-talijanski časopis MM Minoranze-Manjine.


Komentari