Rada Borić o Ulici Janka Bobetka: ‘Podsjećam da je on doprinio ostvarivanju zločinačkog cilja’

U Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu jučer se sastao Odbor za imenovanje ulica, trgova i naselja.

Prva točka bila je imenovanje ulice koja će spajati Aveniju Većeslava Holjevca i novoizgrađeno stambeno naselje Podbrežje. Predstavnik Gradske četvrti Novi Zagreb-Zapad Jadranko Baturić rekao je kako je prijedlog Vijeća da se ulica nazove prema Ivanu Pavlu II. koji je dva puta dolazio u Zagreb i oba puta prolazio Novim Zagrebom. Odbor je, pak, poslao svoj prijedlog, da se ona nazove “Ulicom stožernog generala Janka Bobetka”:

Ovaj prijedlog zasmetao je Radu Borić (Nova ljevica), feministicu i aktivisticu koja se, između ostalog, predano bori za jednakost i ženska prava, a žestoko se borila i protiv ukidanja Trga maršala Tita:

“Citiram s Haaga, da je Janko Bobetko doprinio ostvarivanju zločinačkog cilja pa vas molim da budete svjesni da se u Zagrebu inače vode rasprave, da ne bi bilo “maknuli smo papu, a dali smo ulicu zločincu”, izjavila je Rada Borić te tako pokrenula raspravu.

HDZ-ov Ivan Čelić je poručio da Janko Bobetko nije ratni zločinac te da nije osuđen u Haagu:

“Ako vi mislite da je Bobetko zločinac, za vas je i Franjo Tuđman zločinac “, kazao je Čelić a jednako misli i Tomislav Jonjić iz stranke Neovisni za Hrvatsku:

“Ako je Bobetko zločinac i Tuđman je. U tom slučaju bi morali promijeniti ime zračne luke “, rekao je Jonjić.

Predsjednik Odbora Hasanbegović je prijedlog stavio na glasovanje. Četvero zastupnika ga je podržalo, dok je Borić bila protiv, čime je prijedlog upućen na sjednicu Gradske skupštine.


Komentari