Rada Borić o išaranim spomenicima: ‘Ovo je nepoštivanje antifašizma kao ustavne vrednote’

Goran Stanzl/PIXSELL

Rada Borić je naglasila kako je uništavanje spomenika Ivi Loli Ribaru te Spomenika palim borcima čin ne samo vandalizma, nego i nepoštivanja antifašizma kao ustavne vrednote.

U utorak 10. listopada u park u Prilazu baruna Filipovića vraćena je bista partizanskog heroja Ive Lole Ribara. Na tom je mjestu stajala do 1991. godine kada ju je netko ukrao.

Međutim, samo tjedan dana nakon što je vraćena, vandali su je  išarali plavim sprejom, a ispod imena i prezimena nacrtali ustaško znakovlje.

No, vandali ovdje nisu stali. Naime, u srijedu 18. listopada u Adžijinoj ulici osvanuli su grafiti s ustaškim znakovljem na još jednom spomeniku palim antifašistima.

Vandali su plavim sprejem išarali Spomen obilježje palim borcima antifašističke borbe. Preko imena boraca ispisano je NDH s ustaškim simbolom, zbog čega su se već pojavile teorije kako je slučaj sličan poljudskoj svastici, za koju mnogi vjeruju da je namještaljka kako bi se ostavio dojam da je Hrvatska fašistička zemlja.

Vandalizam je za portal Direktno komentirala  zastupnica Nove ljevice u Gradskoj skupštini Rada Borić koja je naglasila kako je uništavanje spomenika Ivi Loli Ribaru te Spomenika palim borcima čin ne samo vandalizma, nego i nepoštivanja antifašizma kao ustavne vrednote.

“Ne znamo za uništavanje drugih spomenika osim onih antifašističkih, a antifašizam je Hrvatsku stavio na stranu pobjednica drugog svjetskog rata. Uništavati pozitivne stečevine povijesti govori o društvenoj regresiji koja nam nanosi štetu i na unutrašnjem i na međunarodnom planu”, rekla je Rada Borić i dodala kako uništavatelji antifašističkih spomenika nanose štetu Hrvatskoj.


Komentari