‘Računam na vašu samokontrolu’, poručuje nam Grba-Bujević, računa da smo Šveđani…

foto HINA/ POOL/ Edvard Å UÅ AK/ es

Kada je u pitanju popuštanje mjera za sprječavanje zaraze koronavirusom, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba-Bujević građanima je kazala kako se moraju držati propisanih mjera jer će u suprotnom scenarij biti drugačiji nego što je sada.

“Mjere su dugo u pripremi i nadamo se da ublažavanje mjera neće značiti povratak na staro. Nadam se da će se svi držati mjera kao i do sada, uz mogućnost obavljanja poslova koji se do sada nisu mogli obavljati. Ako trebamo nešto šivati, ne moramo ići odmah do krojača, no ako trebamo hlače, možemo ih ići kupiti. Ne treba ići u cjelodnevni shopping”, rekla je Maja Grba Bujević gostujući u Dnevniku N1.

“Ako se budemo i dalje držali mjera, imat ćemo dobre rezultate, a ne budemo li se držali mjera, imat ćemo drugačiji scenarij. Građani će kontrolirati sami sebe, jer je virus i dalje među nama i svatko ga može prenijeti. Računam na samokontrolu građana i nadređenih službi“, rekla je Grba Bujević, koja je i članica Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Kazala je i da Hrvatska odlično stoji sa zaštitnom opremom.

“S opremom stojimo odlično, vlada je na vrijeme osigurala dovoljno zaštitne opreme. Danas je došla pošiljka svega što nam treba za zdravstveni sustav, ali i Crveni križ, djelatnike Civilnog stožera, policiju i druge službe”, rekla je.

Podsjetila je da je HZJZ izdao preporuke koje se tiču držanja udaljenosti i toga gdje bi trebalo nositi zaštitne maske. U gradskom je autobusu, primjerice, preporučjivo nositi dvoslojne pamučne maske, jer one se mogu koristiti kako bi se spriječilo širenje virusa. Opcija su, svakako, i jednokratne kirurške maske. No, pravilnom upotrebom dvoslojne pamučne maske moguće je zaštititi sebe i druge, dodala je Grba Bujević.

Rekla je i kako nemaju utjecaja na cijenu maski, odnosno na veledrogerije koje isporučuju maske u ljekarne te dodala da je nabavna cijena je velika.

Komentari