PUŠAČI OGORČENI, CIGARETE POSKUPJELE! Novom odlukom nezadovoljni su i trgovci

FOTO: Flickr

Pušači su svoje cigarete već počeli plaćati po cijeni višoj od kunu, dvije od prethodne. Mnogi su iskazali nezadovoljstvo novom odlukom da cijene cigareta poskupe, ali nezadovoljni su i trgovci koji su 3. prosinca morali popisati svoje zalihe cigareta s plaćenim starim trošarinama i na njih u roku osam dana državi platiti razliku do novih trošarinskih iznosa, prenosi Novi list.

Nove trošarine na cigarete stupile su na snagu u ponedjeljak 3. prosinca, a trgovci su do prekjučerašnjeg poskupljenja morali cigarete sa zaliha prodavati po starim cijenama što im je stvorilo trošak. Naime, posljedica je to toga što su trgovci 3.prosinca morali popisati svoje zalihe cigareta s plaćenim starim trošarinama i na njih u roku od osam dana državi platiti razliku do novih trošarinskih iznosa.

– To se događalo i prije prilikom dizanja trošarina na cigarete pa sam tako zadnji put na tome zabilježila gubitak od oko pet tisuća kuna, dakle nimalo sitan novac. Koliki će trošak to biti ovaj put, za ova tri dana, još ne znam – požalila se Novom listu jedna trgovkinja u Gorskom kotaru. 

U HGK kažu kako su zalihe cigareta dio poslovne politike između trgovaca i proizvođača/distributera cigareta i duhanskih proizvoda, odnosno kako stanje na zalihama nije moguće procijeniti jer je riječ o poslovnoj tajni između dviju ugovorenih strana.


Komentari