Pupovca gađali ostacima hrane na Dolcu: evo što o napadu kaže hrvatska politička scena

Facebook/Milorad Pupovac

Iz Srpskog narodnog vijeća u petak su poslali priopćenje u kojem stoji da je oko 14 sati na zagrebačkom Dolcu napadnut Milorad Pupovac. Naime, saborskog zastupnika i predsjednika njegova kluba, Borisa Miloševića, netko je gađao hranom.

Priopćenje iz SNV-a prenosimo u cijelosti:

Dana 28.9.2018. između 14h00 i 14h10 zastupnici Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskom Saboru, prof. dr. Milorad Pupovac (predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u Hrvatskom Saboru) i Boris Milošević (predsjednik Kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom Saboru) nakon završetka saborske sjednice prolazili su pored bistroa „Amfora“ na zagrebačkoj tržnici Dolac, iz smjera ribarnice prema Trgu Bana Josipa Jelačića.

U jednom trenutku prof. dr. Milorad Pupovac osjetio je udarac u desnu stranu tijela, od vrata do zapešća desne ruke, te u trenutku kad se okrenuo vidio je da je pogođen sa većim i manjim ostacima hrane od kojih su se neki zadržali na njegovoj odjeći (mantilu), a neki (krupniji i krući) odbili su se od njegova vrata, ramena i ruku i rasuli po tlu.

Prema jačini i preciznosti udarca prof. dr. Milorad Pupovac pretpostavlja da je hrana bačena na njega sa jednog od bližih stolova za kojima su bili gosti restorana „Amfora“.

Ovo nije prvi, ni verbalni, ni fizički nasrtaj na predsjednika SDSS-a i predsjednika SNV-a, prof. dr. Milorada Pupovca, ali jeste prvi koji je uključivao i jednog od njegovih najbližih stranačkih suradnika, Borisa Miloševića. S obzirom na to da se ovaj napad dogodio pred brojnim ljudima i na mjestu na kojem se zastupnici Pupovac i Milošević gotovo svakodnevno kreću, on u sebi sadrži ne samo bezobzirnost već i karakter potencijalno opasnog fizičkog napada na njih.

Po tome kako je izveden, ovaj napad za cilj je imao otvoreno manifestiranje mržnje, javno poniženje i fizičku ugrozu prof. dr. Milorada Pupovca, saborskog zastupnika i predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke i njegovog kolege Borisa Miloševića, predsjednika Kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom Saboru.

S obzirom na političku i medijsku kampanju koja se vodi duže vrijeme a posebno proteklih tjedana protiv zastupnika Pupovca i Samostalne demokratske srpske stranke ovaj napad ne treba nikog iznenaditi, jer ta je kampanja takva da potiče ljude ne samo na mržnju već i na nasilje prema njemu i institucijama koje vodi, a time i prema narodu koji predstavlja, stoji u priopćenju SNV-a.

Reakcije političke scene

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković osudio je u petak i nedopustivim ocijenio napad na predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i zastupnika Borisa Miloševića.

“Napad na predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i zastupnika Borisa Miloševića je nedopustiv. Osuđujemo svaki oblik nasilja te očekujemo da policija utvrdi sve okolnosti i pronađe odgovornu osobu za napad. Nakon incidenta, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković razgovarao je s Miloradom Pupovcem”, priopćeno je iz Banskih dvora.

Srpsko narodno vijeće (SNV) priopćilo je da su saborski zastupnici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac i Boris Milošević napadnuti u petak oko 14 sati na zagrebačkom Dolcu, gdje su na njih bačeni ostaci hrane, što smatraju manifestacijom mrženje.

Hrvatska seljačka stranka (HSS), Istarski demokratski sabor (IDS) i Građansko-liberalni savez (GLAS)  oštro su osudili napad, ocijenivši ga primitivnim činom kakav treba kazniti.

HSS je u priopćenju ustvrdio kako je “taj primitivni čin produkt probuđenih duhova prošlosti koji su, nažalost, u današnjoj Hrvatskoj sve jači i jači”.

Pozvao je institucije da što prije pronađu počinitelja te ga primjereno kazne kako ovakvi incidenti ne bi eskalirali jer, smatraju, tada će biti kasno.

Istarski demokratski sabor i Građansko-liberalni savez poručili su vladajućima da “zdravo društvo i ugled Hrvatske vrijede daleko više od nekoliko glasova”, te da stanu na kraj mržnji i primitivizmu.

Izrazili su uvjerenje kako je “takva otvorena manifestacija mržnje i netolerancije logična posljedica normalizacije radikalne, nasilne i primitivne retorike u hrvatskom javnom prostoru”.

“Današnji incident slika je i prilika Vladine ignorantnosti i totalne nezainteresiranosti da se obračuna s netolerancijom i fašizmom u Hrvatskoj”, dodali su.

IDS i GLAS drže kako Hrvatska već nekoliko godina nazaduje po pitanju građanskih i ljudskih vrijednosti, no “današnji ponižavajući napad na predstavnike najbrojnije manjine u Hrvatskoj još je jedan ogroman udarac otvorenoj i naprednoj Hrvatskoj”.

“Na žalost, svi koji šutnjom normaliziraju mržnju neposredni su sudionici ovog ružnog incidenta”, zaključili su.

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati također je osudila  napad.

“U 2018., u demokratski uređenim zemljama, bilo kakvom nasilju ili fizičkom napadu ne smije biti mjesta. Na svima nama je odgovornost da gradimo otvoreno i tolerantno društvo, a ovakve pojave, ako želimo kao društvo ići naprijed, svi zajedno, a poglavito osobe koje sudjeluju u javnom životu, moramo najstrože osuditi”, istaknuli su u priopćenju.

Srpsko narodno vijeće izvijestilo je u petak da su Pupovac i Milošević napadnuti u petak oko 14 sati na zagrebačkom Dolcu, kod bistroa “Amfora”, gdje su na njih bačeni ostaci hrane, što smatraju manifestacijom mržnje.


Komentari