PTIČJA GRIPA U VELIKOJ GORICI: Počela eutanazija peradi

Ivo Cagalj/PIXSELL

Perad će biti eutanazirana.

Virus influence ptica podtipa H5N8 potvrđen je na uginulim rasplodnim patkama u mjestu Sop Bukevski, nedaleko Bukevja u blizini Velike Gorice, na farmi koja se bavi komercijalnim uzgojem pataka, priopćilo je Ministartsvo poljoprivrede.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede izolirala je naselje te formirala krizni stožer. Zaražena farma i valionica odmah su zatvorene, a ugroženim područjem proglašen je radijus od 3 kilometra od farme na kojoj je virus potvrđen. Mjesto događaja osigurava policija, a pristup farmi je zabranjen.

Počela eutanazija peradi

Na zaraženoj farmi nalazi se 850 pataka, 70 kokoši, 3.000 pačjih jaja i 16.200 kokošjih jaja.

Sva perad na zaraženoj farmi bit će eutanazirana, a jaja neškodljivo uništena. U okolnom području nema ni jedne druge farme koja se bavi komercijalnim uzgojem peradi. U tijeku je popisivanje farmi u okolnim selima kako bi se utvrdio broj peradi koja se uzgaja za vlastite potrebe, radi procjene prije početka eutanazije,

U nedjelju ujutro ekipe od desetak veterinara popisat će sve farme u četiri okolna sela kako bi se utvrdio broj peradi i napravila procjena prije početka eutanazije. Sva perad na zaraženoj farmi bit će eutanazirana, kao i perad u ekstenzivnim uzgojima u zaraženom području, a napravit će se i procjena opasnosti ako ima još organiziranih uzgoja u krugu od 3 km.

Ministarstvo navodi da poduzimaju sve potrebne mjere izolacije zaražene peradi koja će nažalost morati biti eutanazirana.

Eutanazija zaraženih životinja započet će u ponedjeljak, 16. siječnja 2017. godine, kada će tim od 16 veterinara s gravitirajućih veterinarskih organizacija i inspektora, s kompletnom zaštitnom opremom i motornim prskalicama s dezificijensima ući na zaraženu farmu i pokrenuti akciju.

Krajem prošle godine provedena je eutanazija peradi u mjestu Križnica, u Virovitičko-podravskoj županiji nakon što je na jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu utvrđena ptičja gripa soja H5N8 od koje je uginulo 15 komada domaće peradi (kokoši, patke, pilići).


Komentari