PTIČJA GRIPA NA ZAGREBAČKIM JEZERIMA: Patogeni virus pronađen kod uginulih labudova na Bundeku i Jarunu

opusteno.rs

Nedavno je ptičja gripa pronađena i u okolici Velike Gorice. 

Ministarstvo poljoprivrede u petak je objavio da je kod uginuli labudova na Jarunu i Bundeku pronađen virus visokopatogene influence ptica, podtipa H5N8.

Prenosimo njihovo priopćenje u cjelosti:

“Kod uginulih labudova pronađenih na Jarunu utvrđen je virus visokopatogene influence ptica podtipa H5N8. Isti virus potvrđen je i kod uginulog labuda pronađenog na Bundeku.


Virus H5N8 u divljih ptica (labudovi i kormorani) potvrđen je na još 5 lokacija u Republici Hrvatskoj: Cerje (rijeka Biđ)- Vukovarsko- srijemska županija, Bjelo brdo (rijeka Drava)- Osiječko- baranjska županija, Sisak (Mužilovčica)- Sisačko- moslovačka županija, Legrad (jezero Šoderica)- Koprivničko- križevačka županija i Virovitica (kraj dvorca u gradu)- Virovitičko- podravska županija. Ukupno se radi o 28 divljih ptica.

Naglašavamo da je virus H5N8 smrtonosan za perad, ali ovaj podtip virusa nikada nije uzrokovao zarazu kod ljudi. Influenca ptica je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence.

Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad.

Veterinarska služba svakodnevno dobiva različite nalaze koji pokazuju da su brojne životinje pozitivne na zoonoze. Veterinarska služba postupa po tim nalazima odnosno momentalno pristupa rješavanju problema.

Ministarstvo poljoprivrede o tome izvještava Zavod za javno zdravstvo. Radi suzbijanja i sprječavanja pojave i širenja influence ptica na području cijele Republike Hrvatske ministar poljoprivrede donio je Naredbu o držanju peradi u zatvorenom prostoru.

Naredbom se propisuje obvezno zatvaranje i držanje sve peradi u zatvorenom prostoru, uzgojene pernate divljači i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama, obavezno odvojeno držanje domaćih pataka i gusaka od ostale peradi, zabranjena je uporaba vanjskih spremnika vode za perad, uzgojenu pernatu divljač i ptice”.

Komentari