PSEĆI IZMET OPASNIJI JE NEGO ŠTO MISLITE: Šteti okolišu, ljudskom zdravlju, pa čak i samim psima!

Pixabay

Oko (ne)skupljanja izmeta često se lome koplja i to u posljednje vrijeme najčešće putem društvenih mreža. Mnogi su bijesni na svoje neodgovorne sugrađane zbog kojih ostali ne mogu provoditi vrijeme bezbrižno na zelenim površinama, nego moraju strahovati hoće li nagaziti u pseći izmet, a posebno to stvara problem za roditelje s djecom od kojih se ne može očekivati da budu oprezni.

No, osim što je neskupljanje izmeta izraz nekulture pojedinaca, to je također izrazito štetno za okoliš, ali i za ljudsko zdravlje, prenosi 24 sata.

Argument koji vlasnici pasa koji ne skupljaju izmet često koriste je da je to zdravo za biljke jer služi kao gnojivo, pozivajući se pritom na kravlji izmet koji je jedan od najstarijih i vrlo učinkovitih gnojiva. To je ipak potpuno pogrešan argument jer su krave biljojedi i njihov izmet je organsko gnojivo pogodno za sve biljke, dok je pseći izmet izrazito kiseli i uništit će travu te zagaditi voće i povrće štetnim bakterijama.

Vlasnici također ne znaju da pseći izmet može naštetiti i samim psima. Naime, ukoliko vaš pas dođe u doticaj s izmetom drugog psa koje u sebi ima jajašca crva, može se zaraziti. Pored toga, izmet može sadržavati i ljudske infekcije, uključujući i opake parazite kao što su giardija, salmonela, leptospiroza, Escherichija coli, parvovirus te okrugli crvi.

Upravo zbog navedenih opasnosti, svaki vlasnik ima obavezu očistiti iza svog psa, baš kao što je obvezno i godišnje cijepljenje protiv bjesnoće. Čišćenje izmeta iza svog psa je i jednostavan način da se spriječe bolesti i da održite svoju zajednicu čišćom.


Komentari