PRVIH 100 RJEŠENJA ZA MAJKE ODGOJITELJICE: U mjesec dana ispisano 800 djece iz vrtića

www.publicdomainpictures.net

Mjesečno će primati 4540 kuna neto

Odluka o novčanoj pomoći za majke odgajateljice na snazi je od 8. rujna, od tada je Grad Zagreb zaprimio 1570 prijava što je dokaz ipak solidnog interesa roditelja za ovu mjeru koja bi trebala pomoći borbi s “bijelom kugom”, odnosno rađanjem sve manje djece. Još jedan rezultat ove mjere trebalo bi biti oslobađanje mjesta u vrtićima za koja postoje liste čekanja.

Od dana kada je Odluka stupila na snagu iz zagrebačkih vrtića ispisano je oko 800 djece, piše Dnevnik.hr

Interes za statusom majke odgajateljice sigurno bi bio daleko veći da su i sredstva koja se izdvajaju za roditelje veća jer su se mnogi ponadali prosječnoj zagrebačkoj neto plaći od oko 5600 kuna sve dok se nije ispostavilo da je gradonačelnik Bandić u stvari govorio o bruto iznosu.

Majke odgojiteljice tako će primati pomoć u neto iznosu od oko 3200 kuna. Ipak, iz Gradskog ureda za financije pojasnili su za Dnevnik.hr kako će po godišnjoj prijavi poreza na dohodak, majke odgojiteljice koje su primale mjesečnu novčanu pomoć, ostvariti i pravo na povrat s osnova poreza i prireza, za svaki mjesec primanja pomoći u iznosu od oko 1340 kuna, čime se mjesečni neto iznos uvećava na oko 4540 kuna, pojašnjavaju u gradskom uredu.

Koje uvjete je potrebno ispuniti?

Sve ovo će ipak biti moguće samo uz određene uvjete. Ističe se kako je po godišnjoj prijavi poreza na dohodak moguće ostvariti navedeni povrat uplaćenog poreza i prireza, ukoliko osoba ne ostvaruje oporezive primitke iz drugih izvora, nije koristila porezne olakšice, ukoliko nije evidentirana kao uzdržavani član obitelji, odnosno ukoliko udovoljava ostalim poreznim propisima.

Naravno, treba naglasiti da je porezni status svake majke odgajateljice individualan, što može utjecati na visinu iznosa povrata sredstava.

U međuvremenu, u Gradu su odlučili promijeniti odluku koja je u startu bila diskriminatorna prema očevima, ali i posvojiteljima i udomiteljima, pa gradska uprava za sljedeću sjednicu Gradske skupštine, koja bi se trebala održati 20. listopada, šalje izmjenu prema kojoj se konstrukcija majka odgajateljica zamjenjuje s roditelj odgajatelj.

Glavni uvjet za dobivanje novčane pomoći je da je roditelj, koji traži status odgajatelja, nezaposlen te da u kućanstvu živi s najmanje troje djece od kojih najmlađe još uvijek ne ide u osnovnu školu. Za provedbu ove mjere do kraja ove godine Grad Zagreb osigurao je u proračunu 10 milijuna kuna.

Pravo na novčanu pomoć za opremu novorođenčadi

U okviru mjera pronatalitetne politike Zagrepčani od 2004. godine imaju pravo na novčanu pomoć za opremu novorođenčadi. Trenutna visina pomoći iznosi 1800 za prvo, 3600 za drugo te čak 54 tisuće kuna neto za treće i svako sljedeće dijete što je 750 kuna mjesečno.

Gradonačelnik Bandić danas je kazao da je iznos na koji odgajatelji mogu računati 5250 kuna mjesečno neto.

“To su roditelji heroji, danas imati troje, četvero ili petero djece, u situaciji kada se loše živi, nije lako. Ova mala simbolična gesta, da se roditeljima odgajateljima osigura 5250 kuna mjesečno do navršene 15-te godine života djeteta, velika je pomoć za one koji vole i žele imati djecu, a ponekad zbog ekonomskih razloga to ne mogu”, poručio je Bandić.

>>> BANDIĆ IMA NOVE PLANOVE: Za ‘majke odgajatelje’ predložit će drugi naziv i veći novčani iznos

>>> MILAN BANDIĆ OTKRIO PRAVU CIFRU ZA MAJKE ODGOJATELJICE: ‘Crkli bi, a ne bi istinu rekli’


Komentari