Prvi zagrebački kvartovski muzej dobio nagradu u kategoriji umjetnosti i kulture

Foto: Facebook/Muzej susjedstva Trešnjevka

SozialMarie nagrada je koja se dodjeljuje za najbolje društvene inovacije u srednjoj Europi, a relativno novoosnovani muzej zagrebačkog susjedstva, Muzej susjedstva Trešnjevka odabran je kao jedan od 15 dobitnika.

Ovom muzeju nitko nije mogao osporiti inovativnost, a ona je sada definitivno potvrđena nagradom. Naime, muzej kojeg su osnovali kolektiv BLOK, Baze za osvježavanje lokalne kulture, Centar za mirovne studije, ali i udruge SF:ius i K-zona te Tehnički muzej “Nikola Tesla” pozvao je građane Trešnjevke, svoje susjede, da dođu i donesu neku povijesnu uspomenu na kvart kako bi ona kasnije mogla postati dio virtualnog fundusa koji će, jednom kada bude prikupljeno dovoljno materijala, biti objavljen.

Doneseni materijal fotografirat će se pa se građani ničega ne moraju odreći, a primaju apsolutno sve. Od materijala koje su proizvodile stare tvornice do ulaznica s koncerta.

“Dobili smo do sada fotografije iz obiteljskih privatnih arhiva, jedan gospodin donio je svoje ulaznice s koncerata “Talking Headsa” u Domu sportova, s košarkaških utakmica u Ciboni, ulaznice za kino Triglav, koje je bilo u Okićkoj ulici na mjestu koje je danas DM, tvorničku iskaznicu iz Tesle, odnosno Ericssona… Voljeli bismo pomoću tih predmeta ispričati osobne priče tih ljudi i nešto o Trešnjevci i njezinoj povijesti”, kazala je Dunja Kučinac iz BLOK-a za Večernji list.


Komentari