Prvi slučaj u Hrvatskoj: Potvrđene ospice

Tomislav Miletic/PIXSELL

Nalazi pacijenta iz dubrovačke bolnice pokazuju da on boluje od ospica, potvrdio je Marijo Bekić, ravnatelj OB Dubrovnik.

“Rezultati za ovog pacijenta su pozitivni, ima virus ospica. Trenutno je dobrog općeg stanja i do kraja tjedna se očekuje njegov otpust iz bolnice”, kazao je Bekić.

Prethodno je, gostujući na N1, dr. Bekić kazao:

Istaknuo je da na dubrovačkom području postoje ‘dobri’ uvjeti za razvoj epidemije. “Procijepljenost je u županiji dosta dobra, međutim, sam problem je Grad Dubrovnik, koji je imao nisku procijepljenost. Međutim, akcija koja je medijski pokrenuta prilikom pojave ospica i nekoliko smrtnih slučajeva u susjednoj Srbiji dala je rezultate i procijepljenost se značajno pojačala, tako da se ona još više poboljšava. S druge strane, još koristim priliku za apel roditeljima da djecu koja nisu procijepljena odvedu kod svojih liječnika da se to napravi. Dubrovnik je turistički grad, turistička sezona je već počela i ne možemo izbjeći situaciju da će nam dolaziti turisti iz jugoistočne Europe gdje postoji virus ospica”, rekao je Bekić.

Ravnatelj dubrovačke bolnice rekao je da je bolnica spremna za eventualnu pojavu epidemije. “U kontaktu sa HZJZ-om napravili smo organizaciju i smještaj, imamo postupak i prostor gdje bi se pacijente izoliralo. S druge strane, na terenu ima određeni broj cjepiva, a u idućih 48 sati taj će se dio posla pojačano obavljati i nabaviti veći broj cjepiva i aparat za brzu detekciju virusa”, rekao je.


Komentari