PRVI PUTA U HRVATSKOJ! Ohrabrujuća vijest za sve pacijente sa zatajenjem bubrega: U Vinogradskoj izvedena dva revolucionarna zahvata

Foto: Press

Na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice po prvi puta u Hrvatskoj izvedena su dva zahvata endovaskularne kreacije dijalizne fistule.

Zahvate je izveo dr. sc. Luka Novosel, subspecijalist intervencijske radiologije KBC-a Sestre milosrdnice, uz asistenciju profesora Panagiotis Kitroua iz Grčke te sudjelovanje kolega, dr. Ivane Štule iz Zavoda za radiologiju KBC-a Split i dr. Lovre Tkalčića iz Zavoda za radiologiju KBC-a Rijeka kamo već idući dan cijeli tim iz KBC-a Sestre milosrdnice odlazi izvesti prve zahvate endovaskularne kreacije dijalizne fistule, a nakon toga odmah je u planu i KBC Split.

Foto: Press

“Pozitivna je to i ohrabrujuća vijest za sve pacijente sa zatajenjem bubrega jer je ovakav zahvat zamjena za klasični kirurški zahvat koji im omogućava dodatnu opciju za vaskularni pristup potreban za dijalizu.

Zahvat endovaskularne kreacije dijalizne fistule kod pacijenata s kroničnim zatajenjem bubrega u potpunosti se izvodi kroz ubod u krvnu žilu na ruci pacijenta te se posebnim uređajem putem katetera u arteriji i veni izvode spajanja krvnih žila.

Foto: Press

Prema dosadašnjim medicinskim saznanjima, nakon ovog tipa zahvata očekuje se i duže funkcioniranje fistule bez potrebe za reoperacijama, koje su inače česte kod ovih pacijenata.

Važno je istaknuti da su pacijenti nakon zahvata već slijedeći dan u dobrom stanju i mogu biti otpušteni iz bolnice”, istaknuli su iz KBC-a Sestre milosrdnice.


Komentari