PRVI PUT KORONA U MAKSIMIRSKOM ZVJERINJAKU Lavovi pozitivni na virus, otkriveno je i kako su se zarazili

Foto: ZOO Grada Zagreba

Iz zagrebačkog Zoološkog vrta Grada Zagreba stižu vijesti o prvim slučajevima korone među životinjama. Lavovi Leo i Ayana pozitivni su na koronavirus, a zarazu im je prenio timaritelj, otkrio je ravnatelj ZOO-a Damir Skok.

Kaže da su kod lavova uočeni respiratorni problemi zbog čega su testirani. Nakon što je utvrđeno da se radi o COVID-u krenuli su s liječenjem, objasnio je za Index.

Testirali su i ostale životinje s kojima je taj timaritelj bio u kontaktu i čekaju rezultate nalaza. Skok je otkrio u kakvog su zdravstvenog stanja lavovi kao i timaritelj.

“Timaritelj je sada na bolovanju i oporavlja se. Sve su bolje i zaraženi lavovi. Budući da su lavovi višestrukim preprekama razdvojeni od posjetitelja, dakle, ne mogu doći u bliski kontakt s ljudima koji bi omogućio prijenos zaraze, lavovi se kreću slobodno svojom unutarnjom i vanjskom nastambom”,  poručio je.

Otkrio je i da su uveli posebni sigurnosni protokol kako bi zaštitili timaritelje kao i ostalo osoblje, a kontakte s drugim životinjama svode na minimum.

“Tijekom tri vala epidemije uspješno smo zaštitili naše životinje od novog koronavirusa i žao nam je da to nismo uspjeli i u ovom, četvrtom valu. Nadamo se da će lavovi ostati jedine životinje u Zoološkom vrtu grada Zagreba zaražene novim koronavirusom. Budući da je u zoološkim vrtovima diljem svijeta već bilo slučajeva prijenosa tog koronavirusa s čovjeka na velike mačke, cijeli slučaj pratimo u suradnji s nadležnim ustanovama te hrvatskim i inozemnim stručnjacima”, zaključio je ravnatelj zagrebačkog ZOO-a.


Komentari