PRVI POSJET HRVATSKOG PREMIJERA KOSOVU U 10 GODINA: Kosovska predsjednica uručila Plenkoviću nešto posebno

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković usred je svojeg prvog službenog posjeta Republici Kosovo.

Kako javlja HRT, ovo je prvi susret hrvatskog premijera Kosovu u posljednjih 10 godina. Pored kosovskog premijera Albina Kurtija, Plenković se također sastaje s cjelokupnim kosovskim rukovoditeljstvom koji uključuje predsjednicu Kosova Vjosu Osmani-Sadriute (koja će njemu i ravnatelju Opće bolnice “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu Josipu Samardžiću, uručiti predsjedničku medalju “Svete Terezije”) kao i predsjednika kosovske skupštine, Glauksa Konjufca.

U Plenkovićevom planu je također posjetiti i hrvatsku manjinu u Janjevu (koja je s nekadašnjih 8000 danas pala na svega dvjestotinjak), kao i posjet KFOR City bazi, gdje će se sastati s pripadnicima Hrvatskog kontingenta u 17.45 sati..

Hrvatska za deeskalaciju svih napetosti

Nakon službene ceremonije i privatnog razgovora dvojice premijera, Plenković se obratio novinarima.

Kako prenosi N1, novinari su upitali hrvatskog premijera, dijeli li stav EU da se svi dogovori između Srbije i Kosova moraju poštivati.

“Ono što je stav Hrvatske je da podržavamo stabilnost, da smo za deeskalaciju svih napetosti kojima smo svjedočili proteklih tjedana, da je prije svega na Srbiji i Kosovu da pronađu optimalan način nastavka dijaloga i poštovanja ili postojećih dogovora ili postizanja novih dogovora koji će ići u tom smjeru da odnosi budu bolji. Hrvatska je zainteresirana da razvija odnose i s Kosovom, a isto tako i da što više normaizira odnose sa Srbijom. Mislimo da je to dobro da stabiliziranje odnosa u cijeloj jugoistočnoj Europi. S naše strane, činit ćemo sve da podupremo odnose normalizacije između Kosova i Srbije”, odgovorio je Plenković.

Plenković je također usporedio i europske perspektive dviju zemalja.

“Što se tiče europske perspektive Srbije, ona je jednaka kao i svih zemalja u Europi. Ona je u ovom trenu nekoliko korakak ispred Kosova, s obzirom da ono nije priznato od 5 zemalja članica EU”, utvrdio je.

 

Komentari