PRVI PACIJENTI U STACIONARU: ‘Hvala Bogu, nije šator’! Najmlađi pacijent ima 25 godina, a najstariji 90

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Danas su u Operativni stacionar za liječenje COVID pacijenata u Areni Zagreb u posljepodnevnim satima stigli prvi pacijenti s lakšom kliničkom slikom. Glavna medicinska sestra Snježana Krpeta iz Arene je za Dnevnik Nove TV otkrila kako su tekle pripreme za prihvat pacijenata, ali i prve reakcije pristiglih pacijenata.

”Pristigli su pacijenti dobro. Moram napomenuti da imamo najmlađeg pacijenta od 25 godina i najstarijeg gospodina od 90 godina koji je jako dobro, što me raduje”, otkrila je Krpeta.

Kaže da građani možda nisu očekivali da se Arena Zagreb, koju povezuju sa sportskim događanjima i koncertima, pretvori u medicinski stacionar. Otkrila je kakve su bile reakcije pristiglih pacijenata.

”Kad su ušli u naš stacionar na njima se vidio tračak oduševljenja. Jedan je usput rekao: ‘Hvala Bogu, nije šator’. Prijem je dobro protekao”, rekla je glavna medicinska sestra.

Krpeta je objasnila i da se u Arenu Zagreb smješta pacijente s područja Zagrebačke županije.

Spremni za sve scenarije

Na pitanje što će se poduzeti ako se nekome od pacijenata u Areni stanje naglo pogorša, Snježana Krpeta je objasnila da je stacionar Arene opremljen tako da mogu započeti s reanimacijom, provesti osnovno uznapredovalo održavanje života i zatim vratiti pacijenta u bolnicu.

Kada je riječ o kapacitetima, Krpeta je objasnila da se unaprijed planiraju i drugi scenariji.

Nove mjere od danas na snazi, spremaju se i kazne. Ne možemo više piti kavu u kafićima, jesti kokice u kinima, nema više svadbi…

”Mi smo sad ekipirani za 100 ljudi. Nadamo se da će ove mjere donijeti svoje rezultate. Nadamo se da ovi ljudi ovdje idu prema izlječenju, a ne prema respiratoru. A za, ne dao bog, i crni scenarij, medicinski sustav je spreman, Vinogradska bolnica je spremna”, poručila je glavna medicinska sestra.


Komentari