Prvi obrisi: Natkriveni spomenik holokaustu čeka otkrivenje na Glavnom kolodvoru

Spomenik žrtvama Holokausta (foto: Boris Kovačev / Cropix)

Dok se očekuje otkrivanje zagrebačkog spomenika holokaustu pored glavnog kolodvora, već je vidljiv motiv nagomilanih kovčega.

Podsjetimo, Zagreb.info je ranije pisao o problemima oko novog spomenika koji bi odao počast jednom od najstrašinijih zločina u povijesti čovječanstva, počinjenog u Drugom svjetskom ratu.

Aktualni gradonačelnik Tomislav Tomašević, u siječnju je objasnio kako su se vodile rasprave oko samog natpisa na spomeniku. Tada je rekao i kako očekuje otkrivanje spomenika 20. travnja, no očito će javnost trebati još malo pričekati da se u potpunosti vidi rad koji potpisuje akademski kipar Dalibor Stošić.

Zanimljivo je i mišljenje Ognjena Krausa, predsjednika Židovske općine
Zagreb, koji se požalio na ime spomenika.

Umjesto spomenika holokaustu, Kraus smatra kako bi, u skladu s užasima koji su se dogodili na području Hrvatske u Drugom svjetskom ratu, na željezničkom  kolodvoru trebalo podignuti ‘Spomenik žrtvama ustaškog terora ili žrtvama NDH’.

“Židovska zajednica ne može prihvatiti spomenik za šest milijuna Židova ubijenih u svijetu kao da se to događalo negdje drugdje. U NDH, po rasnim zakonima te takozvane države, uz Židove sistemski se ubijalo Srbe, Rome, kao i sve neprijatelje tadašnjeg režima”,  rekao je Kraus.

Dodatno, javili su se i povjesničari umjetnosti te likovni kritičari koji su optužili Stošića za plagijat.

Upozorili su kako je spomenik sličan instalaciji “Zapadni zid ili zid plača” kojeg je u Veneciji prvi puta 1993. godine izloži talijanski umjetnik Fabio Mauri.

Stošić je tu optužbu odbacio i rekao kako ga je inspirirao citat iz filma “”Schindlerova lista”, te je taj citat iz slavnog a Spielbergova filma, prenio u drugi medij, odnosno izrazio ga kiparski.

“Svatko dobro upućen u povijest umjetnosti zna da motiv nije argument originalnosti, već izvedba, jer su se isti motivi uvijek iznova reinterpretirali i često bili opće mjesto u riznici umjetničkih tema i motiva. Anonimna prijava je toliko imbecilna kao da netko 1930. optuži kipara Frangeša Mihanovića da je konjanička skulptura kralja Tomislava plagijat Fernkornove konjaničke skulpture Bana Jelačića iz 1866.”, komentirao je Stošić.

Iako obećani datum od 20. travnja nije ispunjen, spomenik nedaleko od lomomotive “Crne Katice” (zloglasne jer se pretpostavlja kako je upravo ona prevozila Židove iz Zagreba u
koncentracijske logore), u završnoj je fazi, što su početkom travnja iz Grada Zagreba potvrdili za Zagreb.info.

“Otkrivanje se planira u skoroj budućnosti, o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena”, poručili su nam tada iz Grada, čime se već naslućivalo da se ipak neće sve stići dovršiti do datuma koji je bio planiran u siječnju.

Komentari