Prvi hrvatski SF film snimljen je u jednoj garaži na Borčecu, a doživio je i svoju zagrebačku premijeru

htvatski SF film

Možda ste do sada već negdje imali priliku čuti za prvi hrvatski SF film koji je snimljen u jednoj zagrebačkoj garaži. A možda i niste. Kako god da bilo, danas ga prvi puta imate priliku pogledati na velikom platnu pod zvjezdanim nebom iznad Vintage Industrial bara.

Da, dobro ste pročitali, prvi hrvatski SF film koji je u cijelosti, dobro, gotovo u cijelosti, snimljen u garaži. Djelo je to dva mlada filmaša, Dina Juliusa i Luke Hrgovića, koji su se u svijet filma otisnuli iz svijeta reklama a tako su inicijalno i započeli suradnju.

Umjesto na more, u garažu

„Ja sam se bavio reklamama, režijom i montažom, i trebao mi je netko za vizualne efekte. Tako sam jednog dana naletio na neke radove od Luke. Našli smo se na pivi i odmah smo kliknuli jer imamo otprilike isti ukus oko filmova i imamo isti vizualni izričaj. Prvo smo surađivali na reklamama i onda s vremenom skužili da Luka u garaži ima par tih nekih maketa. Pitao sam ga što je s tim, kakav je to projekt, objasnio mi je da se sprema raditi kratki film ‘Slice of Life’, i od tog smo trenutka počeli zajedno raditi na tome”, započinje Dino.

Luka nam je objasnio da se sličnim stvarima bave inače za klijente pa je bilo pitanje vremena kada će konačno početi nešto raditi za svoj gušt. Iako, kaže, kada rade za klijente sve ide mnogo brže jer se radi na kompjuteru u 3D tehnici, tako da je i jednostavnije, dok im je za film koji je rađen isključivo s maketama trebalo čak četiri godine. Točnije četiri ljeta.

„Kako smo ostatak godine previše zauzeti poslom, za snimanje nam je uvijek ostalo ljeto. Tako smo svakog ljeta umjesto da idemo na more smrdjeli u garaži od 0 do 24, i to po tri ili četiri mjeseca. Još i s obzirom na to da smo ga sami financirali sve što bi zaradili na reklamama bi ugurali u produkciju Slice-a, pa je i zato uvijek čekao ljeto”, kaže Dino.

Stari ‘Blade Runner’ kao inspiracija za ‘prvi’ hrvatski SF film

Njihov film, ‘Slice of life’, kratkometražna je kriminalistička SF priča koja traje 25 minuta. Radnja prati sitnog dilera koji pokušava pobjeći s planeta Zemlje na bolje mjesto rezerviramo samo za one imućne, to jest ‘otok’ u svemiru koji se nalazi izvan našeg planeta (off world island). Pošto ne može sam kupiti ulaznicu za bolji život izvan Zemlje, pokušava nabaviti kartu na svakakve podmukle načine.

Inspiraciju za film dečki su našli u originalnom ‘Blade Runner-u‘ iz ’82. godine. Tom su se filmu oduvijek divili, iako ga u početku, priznaju, nisu baš najbolje prihvatili niti razumjeli.

„Kasnije smo s vremenom zapravo shvatili da je to remek djelo i u potpunosti smo se zaljubili u taj film. I to ne samo u njegov vizual nego i u njegovu filozofiju. Kad smo krenuli raditi Slice of life bili smo svjesni da mu definitivno želimo dati hommage, ali i da se na to moramo osloniti i u tom nekom marketinškom smislu. Jer realno, tko mari za neki kratki film neka dva Hrvata tamo iz garaže na Borčecu? Nitko! Tako da nam je taj Blade runner zapravo i u marketinškom smislu postao dobar alat”, rekao je Dino.

htvatski SF film

Obojica su inače odrasli na filmovima iz 80-tih, i redateljima poput Spielberga, Lucasa i Ridley Scotta, tako da su i jedan i drugi ‘brijali’ na taj izričaj i old school vizualne efekte. Zbog toga su se i odlučili da cijeli film snime isključivo uz pomoć maketa i u kameri. Iako se to danas više ne radi, htjeli su se u potpunosti zadržati u procesu snimanja SF filmova kakav je Hollywood poznao 80-tih godina. Tako je i došlo do toga da cijeli film bude snimljen u Lukinoj garaži na zagrebačkom Borčecu.

„Doslovno smo 99 posto toga snimali kod mene doma u garaži di smo složili setove i cijeli taj grad. Ima samo jedna mala scena gdje smo otišli do bivše tvornice Katran i u toj uličici snimili par kadrova ulice. Cijela se radnja odvija u tom futurističkom gradu, a svi kadrovi grada su građeni s maketama koje su po metar velike. Napravili smo tridesetak zgrada”, objašnjava Luka.

Službeno i nije baš prvi hrvatski SF film, ali…

Kažu i da u Hrvatskoj inače ima jako malo takvih filmova, jer je njihova produkcija vrlo skupa. Priznaju da se ‘Slice od life’ službeno baš i ne može nazvati prvim hrvatskih SF filmom, jer su i prije postojali filmovi poput ‘Izbavitelja’ iz ’81. koji je isto u neku ruku SF, ‘Posljednjeg srbina u Hrvatskoj’ koji je više postapokaliptični film, i ‘Šuma summarum’ koji je doslovno snimljen u šumi.

„Ako takvi filmovi kod nas i postoje, onda su vrlo skromni i snimljeni u šumi ili tako nešto. Nisu baš ono, pravi cyberpunk. To su sve filmovi koji koketiraju s SF-om al ni jedan nije napravljen na toj tehničkoj razini da kreiraju cijeli novi svijet, a to smo mi napravili”, pojasnio je Luka.

htvatski SF film

Kada se postavilo pitanje koga će zvati da glumi u filmu, dečki su se odlučili za svoje prijatelje. Inače su ih i prije znali ‘žicati’ da im glume u kratkim filmićima, tako da je uloga protagonista ‘Slice of life-a’ također pripala frendu amateru.

„Napravili smo jednu dosta mudru odluku, a to je da nemamo dijalog u filmu nego je cijeli film zapravo nijemi. Sve informacije se dobivaju preko ekrana ili nekog teksta. Glavni lik sam ne govori ni jednu riječ. To smo napravili jer smo htjeli da film bude i na engleskom, da bude više internacionalni, te da izbjegnemo hrvatski naglasak”, kaže Luka.

Internacionalnost filma se na kraju isplatila

I to im se na kraju isplatilo jer je film već godinu dana na turneji po svjetskim festivalima. Tako je sudjelovao na festivalu L.A. Shorts u Los Angelesu, Holly Shorts u Hollywoodu, te na brojnim drugim festivalima od kojih su samo neke lokacije Tokyo, Australija i Novi Zeland.

‘Slice of life’, osim što u neku ruku može uzeti titulu prvog hrvatskog SF filma, ili barem prvog hrvatskog SF-a s potpunim ‘garažnim’ efektima, uspješan je po još nečemu. Naime, kako bi otplatili ogromne troškove nabave opreme za snimanje, dečki pokrenuli vrlo uspješnu kickstarter kampanju.

„Nakon dvije godine smo skužili da nećemo sami uspjeti završiti film i da ćemo ga tim tempom raditi idućih deset godina. Stoga smo odlučili ići na kickstarter. Napravili smo dobar trailer onih kadrova koje smo dobili tijekom snimanja zadnje dvije godine. Na kraju je kampanja bila vrlo uspješna. Tražili smo 25 tisuća dolara, a dobili smo 82 tisuće dolara. I to ajmo reć’ spada u 5% najuspješnijih kickstarter kampanja za kratki film na svijetu”, ispričao je Dino, te dodao kako su taj novac utrošili na prijeko potrebne 3D printere i ostalu skupu opremu.

Film ‘Slice of Life’ inače je prije tjedan dana izašao i na YouTube-u a možete ga pogledati ovdje. Na njihovom kanalu možete vidjeti i vrlo zanimljiv video koji sažeto prikazuje kako to izgleda kada četiri godine snimate film u jednoj garaži. Ako vam se svidi slijedi još dobrih vijesti jer Luka i Dino trenutno već deset mjeseci rade na dugometražnoj verziji istog filma.

A ako vam YouTube verzija nije dovoljna, film ‘Slice of Life’ možete pogledati i večeras u ljetnom vrtu Vintage Industrial bara na Svaskoj cesti. Projekcija je najavljena za 20:00 sati.

Ovoga tjedna Ljetna pozornica Tuškanac nudi bogat program: Donosimo popis filmova koje možete pogledati!


Komentari